Gazdaság

Hiába pöccent be az EU, Mészároséknak dobtak most egy 4,4 milliárdos bizniszt

Ma derült ki az uniós közbeszerzési értesítőből, hogy egy nettó 4,4 milliárd forintos bizniszt ütött nyélbe Mészáros Lőrinc birodalmának zászlóshajója, a Mészáros és Mészáros Kft. egy másik céggel, az Euroaszfalt Kft.-vel összefogva a váci szennyvíztelep megnagyobbítására.

A szerződés már így is érdekes lenne, hát még úgy, ha tudjuk: egy olyan gigaközbeszerzés része ez, amelyben nagyon súlyos hibákat tártak fel az Európai Bizottság szakemberei. Mint beszámoltunk róla, a szennyvíz- és csatornaberuházásokra elkülönített 420 milliárd forintnyi – az EU zsebéből finanszírozott – projekt során durva közbeszerzési szabálytalanságok sorát követte el Magyarország, olyan pályázatokat fogadott be és hozott ki nyertesként, amelyeket a hibák miatt el kellett volna utasítania. Az uniós ellenőrök, auditorok arra jutottak, hogy az irányítási és ellenőrzési rendszer „lényegében nem működik”, ezért a létező legrosszabb, négyes osztályzatot adták rá.

Ennek kapcsán nemcsak az lóg levegőben, hogy 40-50 milliárd forintot büntetésként kiszab Brüsszel (vagyis ennyi pénzt vissza kellene fizetni), hanem az összes uniós támogatást is felfüggeszthetik. A bizottsági emberek pont ezen a héten vannak itt és kérdezősködnek, ellenőriznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik