Gazdaság amerikai elnökválasztás 2020

36 év után lelép a Starbucks atyja. Lehet ő Amerika következő elnöke?

Június 26-i hatállyal távozik a Starbuckstól Howard Schultz ügyvezető elnök, aki egy seattle-i kávézóból a világ vezető kávéházláncát építette ki. Visszavonulásának fő oka az lehet, hogy indulását tervezi a 2020-as amerikai elnökválasztáson.

A Starbucks és az olasz minta

Howard Schultz a Northern Michigan University-n szerzett diplomát, 1979-ben a kávéfőzőket gyártó svéd Hammarplastnál helyezkedett el. Két éve dolgozott ott, amikor munkalátogatást tett a seattle-i Starbucks Coffee Company nevű kávéháznál, mert kíváncsi volt arra, miért rendelnek onnan kiugróan sok műanyagszűrőt. Lenyűgözte őt a vállalat alkalmazottjainak kávéismerete, és az elkövetkező években tartotta velük a kapcsolatot a további együttműködés reményében.

1982-ben marketingigazgatóként csatlakozott a Starbuckshoz, és még ebben az évben az olaszországi Milánóban járt üzleti úton. Meglepve tapasztalta, hogy gyakorlatilag minden utcasarkon kávézó van. Rájött, hogy ezek a vendéglátóegységek nemcsak kiváló kávékat szolgálnak fel, hanem társalgóhelyként is működnek: az országban üzemelő 200 ezer kávézó fontos részét képezte már akkor is az olasz kultúrának. Ez a harmadik legfontosabb hely az otthon és a munka mellett.

Miután hazatért, megpróbálta meggyőzni a tulajdonosokat, hogy a kávébabon és a teafilteren kívül kezdjenek el hagyományos kávékat is felszolgálni a betérő látogatóknak. Bár a tesztüzem sikeres volt, a vezetőség nem terjesztette ki az ötletet minden üzletére, mert nem akartak vendéglátásban utazni. Schultz ezen felhúzta magát, és 1985-ben elhagyta a céget.

400 ezer dollárra volt szüksége, hogy megnyissa az első saját kávézóját és elindítsa a vállalkozását. Semmi pénze nem volt, felesége pedig terhes volt első gyermekükkel. Végül a Starbucks két társalapítója segítette őt ki, emellett kapott százezer dollárt egy orvostól is, akit szimplán lenyűgözött, milyen bevállalós.

Fotó: Pierre Verdy / AFP

Az első kávézóját 1986-ban nyitotta meg, amely nevét a milánói Il Giornale nevű napilapról kapta. A kávé mellett árultak jégkrémet is, viszonylag kevés volt a férőhely, és mindig operazene szólt, ahogy anno Olaszországban is. Két évvel később a Starbucks vezetői úgy döntöttek, hogy 3.8 millió dollárért eladják az összes üzlethelyiségüket Schultznak.

A vállalkozó azonnal átnevezte Starbucksra az Il Giornale kávézót, és aktívan elkezdett terjeszkedni az Egyesült Államokban. Amikor megvásárolta a céget, 11 üzlete volt. A Starbucks ma 77 országban van jelen 28 ezer kávézóval, értéke 78 milliárd dollár.

Schultz irányítása alatt a vállalat elképesztő pénzügyi sikereket ért el: a Starbucks részvényei 21 ezer százalékot nőttek 1992 óta. Ez azt jelenti, hogy aki akkor befektetett 10 ezer dollárt, ma több mint 2 millió dollárral számolhat.

Trump nem a szíve csücske

Az Amerikai Egyesült Államok egyik legismertebb vezérigazgatóját már több ízben is megkörnyékezték, hogy legyen a demokraták elnökjelöltje. 2008-ban David Geffen hollywoodi mogul győzködte, 2016-ban pedig meglehetősen közel is került az induláshoz, de mivel Hillary Clinton toronymagas esélyes volt, inkább beállt mögé támogatónak. Ám az, hogy távozik a Starbuckstól, arra enged következtetni, hogy politikai karrierre tör.

Ezt támasztja alá, hogy a New York Times megkeresésére most nem zárkózott el határozottan az elnökválasztáson való indulástól, ahogy korábban mindig tette. Mint fogalmazott,

számos lehetőség áll előttem, és az opciók között ott van a közszolgálat is. De egyelőre távol vagyok a jövőre vonatkozó döntések meghozatalától.

Hozzátette, nagyon aggódik az országáért annak külföldi megítélése és a megosztottság miatt. Élete következő szakaszában arra szeretne választ találni, milyen szerepet tud betölteni a helyes útra való visszatérésben, bár azt még ő sem tudja, mit is jelent ez pontosan.

Howard Schultz egy charlestoni Starbucksban
Fotó: Somodevilla/Getty Images/AFP

A 64 éves üzletember rendszeresen állást foglalt közéleti ügyekben, még akkor is, ha véleménye adott esetben megosztó volt.

Trumpot például láthatóan nem kedveli, és folyamatosan kritizálja őt:

  • Schultz a 2016-os választás előtt azt mondta a később megválasztott elnökkel kapcsolatban, hetekig küzdött, hogy szavakkal le tudja írni a fájdalmat, amit az új amerikai irányról érez.
  • Tavaly egy interjúban arról beszélt, hogy az ingatlanmágnás olyan elnök, aki minden nap új káoszt alkot.
  • Keményen nekiment Trumpnak, miután az elnöke azt mondta, hogy az összecsapásokba és gyilkosságokba torkolló charlottesville-i neonáci tüntetésekért mindkét oldal felelős.
  • Amikor az ingatlanmágnás beutazási tilalmat vezetett be hét muszlim országgal szemben, Schultz bejelentette, hogy tízezer menekültet alkalmaznak világszerte.

A nézeteiről szinte mindent elárul az a beszéd, amit az Atlantic Council nevű agytröszt egyik eseményén mondott idén májusban.

Mint fogalmazott,

most nem a nacionalizmus, az izoláció idejét éljük. Ebben a megosztottságban az együttműködésre, nem a falak, hanem a hidak építésére kell törekednünk.

Mik az esélyei?

Schultzot felbátoríthatja, hogy a múltja miatt semmivel nem lenne kevesebb esélye megnyerni a választást, mint Trumpnak, aki tette mindezt úgy, hogy reality sztár és ingatlankereskedő volt korábban. Ezt egyébként több üzletember is felismerte a közelmúltban: Robert Iger, a Disney vezérigazgatója és Mark Cuban, a Dallas Mavericks kosárlabdacsapat milliárdos tulajdonosa is komolyan elgondolkozott az induláson, igaz, előbbi már el is engedte az ötletet, és inkább felvásárolná a 21st Century Foxot.

Mark Cuban
Fotó: Maddie Meyer/Getty Images/AFP

Schultznak márciusban a Time című amerikai lapnak adott interjújában szigorúan átlagos állampolgárként azt nyilatkozta, hogy egy potenciális elnökválasztási kampányt ő az államadósság lecsökkentésére húzná fel, amit négy százalékos gazdasági növekedéssel oldana meg:

Nincs a világon egy profitorientált vállalkozás sem, amely fent tudná tartani magát 20 billió dollár tartozással. Ez nem felelősségteljes gondolkodás.

Véleménye szerint Amerikának iránymutatónak kellene lennie a klímaváltozást illetően, és bent kellene maradnia a párizsi klímaegyezményben.

Schultznak egy tavalyi reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a demokraták körében 21 százalékos a támogatottsága, a Business Insidernek nyilatkozó bennfentesek mégsem optimisták az esélyeit illetően.

Ami biztos, hogy Schultz életképes jelölt lehetne, mert a pénz semmiféle gondot nem okozna számára. Más kérdés, hogy a demokrata tábor egy milliárdos üzletembert akar-e az elnöki székben látni, valamint hogy Trump és Obama elvakult szimpatizánsai mennyire elégednének meg egy olyan kávéházlánc volt elnök-vezérigazgatójával, amelynek a neve összefonódott a globalizációval.

Természetesen az elnökjelöltek keresgetése már most elkezdődött mindkét oldalon. A demokratáknál a legesélyesebbek között ott van a korábbi alelnöki Joe Biden, Bernie Sanders vermonti szenátor és Kirsten Gillibrand New York-i szenátor is. Jelen állás szerint tehát velük kellene megküzdenie Schultznak a szimpatizánsok kegyeinek elnyeréséért, hogy aztán összemérje támogatottságát a Republikánus Párt emberével.

Ilyen távlatokban megtippelhetetlen egy választás végkimenetele, de a 2016-os események óta tudjuk, bármikor bármi megtörténhet függetlenül attól, hogy mit mutatnak az előzetes felmérések.

Kiemelt kép: Jason Redmond / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik