Nagyvilág

Már biztos, hogy Charlottesville ott lesz a törikönyvekben

Péntek este neonáci tüntetők Unite the Right jelmondattal a fehér felsőbbrendűséget éltették Charlottesville-ben. A felvonulás összecsapásokba és gyilkosságba is torkollott. 

Szombaton írtuk meg, hogy az amerikai városban szükségállapotot rendeltek el. A szélsőjobboldali csoport az egyetemnél vonult fel és Robert Edward Lee tábornok szobrának tervezett eltávolítása ellen tiltakozott. A város vezetése egyébként az elmúlt hónapokban nagy figyelmet fordított arra, hogy nemcsak azokat a szobrokat, de az utcaneveket és táblákat is eltüntesse, amelyek a fajgyűlölő, rabszolgatartó múltra emlékeztetnek. Lee tábornok a polgárháborúban a rabszolgaságpárti déliek hadseregét vezette.

„Charlottesville nem olyan, mint amilyen helynek ma a világ láthatta”

– mondta a helyi rendőrfőnök szombaton, miután felkerült egy videó arról a gázolásról, amiben 25 ember megsebesült, a 32 éves Heather Heyer pedig életét vesztette. A tudósítások szerint az autót a 20 éves James Alex Fields vezette, aki nagy sebességgel, fékezés nélkül hajtott a neonácik ellen tüntetőket támogató tömegbe, majd elhajtott.

A fiút korábban a tüntetésen is látták, édesanyja később azt nyilatkozta, fia egy alt-right eseményre tartott, amiről ő azt gondolta, az amerikai elnökhöz, Donald Trumphoz lehet köze.

Fotó: Charlottesville-i börtön

Heyerről az édesanyja, Susan Bro mesélt a HuffPostnak. Ebből kiderül, lánya élete az igazságtalanságok elleni küzdelemről szólt és már gyerekként is kiállt amellett, amit helyesnek vélt:

Büszke vagyok arra, hogy minden, amit tett, békés volt és nem közvetlenül az emberekkel harcolt.

Felidézte, hogy Heyer többször elszállásolta náluk azokat az ismerőseiket, akik éppen nehéz időszakon mentek végig, előfordult olyan is, hogy hónapokig adtak otthont másoknak. Az autót vezető Fieldsről Bro azt mondta, nagyon sajnálja, hogy ilyen fiatalon azt gondolta, a gyűlölet megoldhatja a problémákat. A nő utolsó, 2016-os Facebook posztjában az állt,

ha nem vagy felháborodva, nem figyelsz eléggé.

Az Al Jazeera megvizsgálta a gyűlöletcsoportok számának változását 2015-ről 2016-ra és arra jutott, hogy minden kategóriában növekedés látható. De míg az ötből négy esetében nem annyira kiemelkedő a változás, addig a muszlimok elleni 34 csoportból tavalyra 101 lett.

Következmények

De, rasszista vagy!

A Yes, you are racist néven futó, több mint 270 ezer követővel rendelkező Twitter-fiók rasszista visszaélésekről tweetel és természetesen foglalkozott a hétvégi charlottesville-i történésekkel is. Folyamatosan posztolja a tüntetésen felvonulók nevét és személyes adatait, továbbá arra buzdítja követőit is, hogy ha bárkit felismernek a fotókon, írják meg nekik.

Kirúgások

A fenti montázson bal lent látható, éppen kiabáló férfit Cole White-nak hívják, akiről miután kiderül, hogy neonáciként vonult, a munkáltatója el is bocsátotta.

„Augusztus 12-től White már nem dolgozik a Top Dognál. A charlottesville-ben elkövetett tettek összeférhetetlenek a cég filozófiájával, ami az egyéni szabadságban és az önkéntes társulásban hisz”

– indokolt a vállalat. White nem igazán örült, hogy a fotóját több ezrek osztották meg: a Rawstory azt írja, a fiú azzal védekezik, hogy ő fehér fajvédőként attól fél, hogy a fehér emberek öröksége elveszik majd az Egyesült Államokból, ennek egyik első lépéseként nevezte meg a tábornok szobrának eltávolítását.

A nacionalisták nem mind gyűlölködőek, csak szeretnék megőrizni azt, amijük van

– magyarázta.

Adománygyűjtés

A halott nő családja számára pénzt gyűjtöttek egy kampány segítségével, amelyen 225.010 dollár, azaz 58 millió forint folyt be.

Fotó: gofundme.com

Elüldözve

Jason Kessler, a pénteki felvonulás szervezője vasárnap délután sajtótájékoztatót tartott. Azaz csak tartott volna: a helyiek elzavarták őt. Az esetről videó is készült:

Donald Trump nyilatkozatai

Mint mindig, az amerikai elnök most is Twitteren üzent. Az események híre Bedminsterben érte őt, ahol éppen nemzetbiztonsággal kapcsolatban tájékoztatta a sajtót.

Emlékeznünk kell az alábbi igazságra: nem számít a bőrszínünk, a hitünk, a vallásunk vagy a politikai hovatartozásunk, ELSŐDLEGESEN MIND AMERIKAIAK vagyunk.

Megemlékezések

Az Egyesült Államokban megemlékezéseket tartanak nemcsak a 32 éves nő emlékére, de a charlottesville-i erőszak csendes tüntetésként is. Az alábbi fotó Chicagóban készült.

Fotó: Getty Images/Scott Olson

Kiemelt kép: Getty Images/Jessica Kourkounis

Ajánlott videó

Olvasói sztorik