Gazdaság
Budapest, 2018. március 28.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a II. és III. kerület fideszes országgyűlési képviselője, képviselőjelölt beszédet mond a máriaremetei Gyarmati Dezső Sportuszoda alapkőletételén 2018. március 28-án.
MTI Fotó: Mónus Márton

2,8 milliárdnyi tao-pénz folyt a Gyarmati Dezső Sportuszodába

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2018. 04. 03. 07:30

5,5 milliárd forintért épül fel a II. kerületben a Gyarmati Dezső Uszoda. A pénzt a társasági adó felajánlásokból szedim össze. Cikkünkben nnak néztünk utána, hogy mely cégek viselték szívükön a sportberuházást a fideszes Láng Zsolt kerületében. Meglepő összegeket találtunk.
Volt olyan cég, ami 919 millió forintot utalt át uszodaépítésre – az államkassza helyett.
Korábban a témában:

Három év alatt 2,8 milliárd forintot ajánlottak fel különböző vállalkozások a II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft.-nek. Mivel sikeresen pályáztak a Magyar Vízilabda Szövetséghez (MVSZ) uszodaépítésre, így 2015-től már a látványsportok támogatására felajánlható társaságiadó-pénzek is megérkezhettek a II. Kerületi Önkormányzat tulajdonában lévő társasághoz.

Idén márciusban derült ki, hogy a szervezet elérte a kitűzött célt: a Gyarmati Dezső Sportuszodát a Máriaremetei úton építi fel az A-Híd Zrt. 5 milliárd 586 millió forintért. A beruházás érdekessége, hogy a tavalyi közbeszerzést becsült érték nélkül, feltételesen írták ki, tehát azzal a kitétellel, hogy az uszoda csak akkor épül fel, ha összejön a megfelelő összeg a tao-felajánlásokból. Lehetett egy kis fennakadás, mert a részvételi határidőt 2017 augusztusáról szeptemberre tolták ki. Pedig

  • 2015-ben 2 milliárd 54 milliárd forintot
  • 2016-ban 812 millió forintot
  • 2017-ben pedig 5,5 millió forintot szedtek össze.

Láng Zsolt, a II. kerület fideszes képviselője az uszoda szerdai alapkőletételén arról beszélt, hogy a műszaki paraméterek változása, az utóbbi években fellendülő építőipari piac, a szakemberhiány, a növekvő anyagárak és munkadíjak összességében vezettek oda, hogy a beruházás összértéke körülbelül 40 százalékkal megnőtt. A megnövekedett ár miatt módosítaniuk kellett a MVSZ-szel kötött tao-szerződésüket, így a II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. a jövőben további 2 milliárd forint összegű tao-felajánlást tud fogadni.

Budapest, 2018. március 28.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a II. és III. kerület fideszes országgyûlési képviselõje, képviselõjelölt dedikál egy vízilabdát a máriaremetei Gyarmati Dezsõ Sportuszoda alapkõletételén 2018. március 28-án. Mellette Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere (Fidesz-KDNP) és Hesz Máté, a Magyar Vízilabda Szövetség fõtitkára (j).
MTI Fotó: Mónus Márton
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter dedikál egy vízilabdát a máriaremetei Gyarmati Dezsõ Sportuszoda alapkőletételén 2018. március 28-án. Mellette jobb oldalon, Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere (Fidesz-KDNP) és Hesz Máté, a Magyar Vízilabda Szövetség fõtitkára 
(MTI Fotó: Mónus Márton)

A tao-pénzek harmada egyetlen cégtől jött

2015-ben 44 vállalkozás gondolta úgy, hogy társasági adójukkal a sportuszoda felépítését támogatnák:

  • FGSZ Földgázszállító Zrt. 914 millió forinttal gazdagította a projektet. A Siófokon bejegyzett FGSZ a Mol-csoport tagja, az egész országot behálózó nagynyomású földgázszállító távvezetékrendszer üzemeltetője, a kormány tavaly decemberi döntése szerint versenyeztetés nélkül 34 milliárd forintért vásárolhatja meg az állam tulajdonában lévő, Vecsés-Balassagyarmat közötti stratégiailag fontos gázvezetéket.
  • 147,9 millió forintotot adott egy Közgép-cég, a Dunántúli Távközlési és BíztosítóBerendezés Építő Kft.. A szerződést 2015 december 17-én kötötték meg, tehát már jócskán a G-nap után. A vállalkozás Simicska Lajos és Orbán Viktor kapcsolatának megromlásával a padlóra került, vagyonelemeiket 2016-ban eladásra kínálták. A vevő Mészáros Lőrinc R-Kord Kft.-je és a Vasútautomatika Kft. Utóbbi ekkor még Mészáros Lőrinc tolmácsának, Sakalj Ferencnek a tulajdona volt, a Vasútautomatika Kft. azóta szintén a felcsúti nagyvállakozó kezébe került.
  • 200 millió forint érkezett a Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt.-től. A vállalkozás 2010-ben 101 millió forint állami támogatást kapott munkahelyteremtésre, tavaly pedig  306,6 millió forintos szerződést írtak alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal bőrcsomósodáskór elleni vakcina szállítására.
  • A Waberer’s-cégek is nagyvonalúak voltak, összesen 21, a holdinghoz tartozó vállalkozástól érkezett pénz. 161,2 milliós felajánlást tett a Delta-Rent Kft., 68,9 millióval szállt be a Waberer’s International Nyrt., 10 milliót adott a BILK Logisztikai Zrt., 4 millió érkezett a BILK-Invest Kft.-től, 7,2 milliót utalt a Veres Intertrans Kft., 4,1 millió pedig a Váradi Intertrans Kft.-től jött. Orbán Viktor 2015 júniusában bízta meg Wáberer Györgyöt, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének elnökét, a Waberer’s International Zrt. elnök-vezérigazgatóját a magyar logisztika és közúti fuvarozás fejlesztésének elősegítésével összefüggő feladatok ellátásával, miniszterelnöki megbízottként.

2016-ban nyolc cég választotta a II. kerületi szervezetet: 250 millió forint érkezett a Chinoin Zrt.-től. A francia Sanofi magyar érdekeltsége 2013-ban lett a kormány stratégiai partnere, a vállalat a húsz legnagyobb Magyarországon működő cég egyike. Az amerikai GE Infrastructure Hungary Holding Kft. kereken félmilliárd forintot  juttatott a nonprofit szervezetnek. A cég 2014-ben 2,3 milliárd forintot kapott munkahelyteremtésre a Nemzetgazdasági Minisztériumtól. 15 millió forint érkezett a Hab Advert Kommunikációs Ügynökség Kft.-től, a vállalkozás a közpénzes kommunikációs tenderek egyik nagy nyertese: 2016-ban a Mindshare Médiaügynökség Kft.-vel a Goodwill Communications Kft.-vel közös konzorciumban költhettek el egymilliárd forintot a Nemzeti Befektetési Ügynökség megbízásából. Gyelán Zsolt Tamás, a CBA elnökhelyettese az ügyvezetője a Budaconsum Kft.-nek, amely 3 millió forintot tett a büdzsébe.

2017-ben csekélyebb összegeknek örülhettek: 550 ezer forinttal szállt be a II. Kerületi Városfejlesztő és Beruházás-szervező Zrt., 5 millióval pedig az MKB Bank Zrt.

Tavalyi összesítésünk szerint 415 milliárd forintnyi társasági adó áramlott a tao-támogatási rendszer bevezetése, azaz 2011 óta az államkassza helyett különböző sportszervezetekhez. Az MSZP-Párbeszéd idén februárban azt akarta elérni, hogy ebből az összegből ne csak a látványsportok, hanem az iskolák és a kórházak is részesülhessenek, azonban a javaslatot még csak tárgysorozatba sem vették.

Infografikán szedtük össze a sportuszoda megépítéséhez 2015-2017 között felajánlott tao-pénzeket. Ha a kurzort az ábra fölé viszi, a cégnevek és a pontos összegek mellett a teljes összeg arányában is láthatja a hozzájárulásokat.

Kiemelt képünkön Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszédet mond a máriaremetei Gyarmati Dezső Sportuszoda alapkőletételén 2018. március 28-án
Fotó: Mónus Márton / MTI 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.