Gazdaság
Székesfehérvár, 2013. január 17.
Mészáros Lőrinc, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke beszél labdarúgó akadémia és a Videoton FC közös, új, műfüves, székesfehérvári edzőközpontjának ünnepélyes átadásán 2013. január 17-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

A tolmácsa helyét vette át Mészáros Lőrinc

Vitéz F. Ibolya
Vitéz F. Ibolya

újságíró. 2018. 03. 09. 11:50

Korábban a témában:

Mészáros Lőrinc felcsúti százmilliárdos-polgármester újabb vasúti cégben lett érdekelt: a szombathelyi Vasútautomatika Kft. tulajdonosaként jegyezte be a cégbíróság. Eddig tolmácsa, Sakalj Ferenc birtokolta az üzletrészeket, aki bár kanadai lakcímmel szerepel a cégpapírokban, de úgy ismert, mint aki horvátországi bizniszeiben segíti Mészáros Lőrincet.

A Vasútautomatika az a társaság, amely részes volt egy Közgép-érdekeltség megszerzésében, pontosabban a Dunántúli Távközlési és Biztosítóberendezési Építő Kft. eszközeinek és dolgozóinak átvételében. A szombathelyi társaságot 2016 áprilisában az osztrák Swietelsky GmbH hozta létre Swietelsky Távközlés- és Biztosítóberendezés Építő Kft. néven. Néhány hónap múlva átnevezték Swietelsky Vasútautomatikára, november végén aztán kikopott belőle a Swietelsky név és 2016. decemberében Sakalj vette a nevére a céget.

Az ügyletet kezdettől Mészáros és a kegyvesztett Simicska Lajos, azaz a jelenlegi és a volt miniszterelnöki jóbarát üzleteként könyvelték el a piacon. Formálisan azonban csak most vált kerekké a történet, miután név szerint is megjelent Mészáros a cégnyilvántartásban.

A cég mérlege működése első évében nem festett fényesen, a 2017. márciussal záródó üzleti évben 291 millió forint árbevételt és 529 millió forint veszteséget mutatott ki, miközben a saját tőkéje is félmilliárdos mínuszba csúszott. De ettől még beleillik Mészárosék terjeszkedési koncepciójába, a birodalom két vasútépítő cége – az R-Kord Kft. és a nemrégen alapított RM International Zrt. – a pályaépítésben vesz részt, más cégekkel pedig egyéb területeken foglalnak pozíciót. Így kerültek a biztosítóberendezések, felsővezeték, illetve távközlési berendezések kiépítésére alkalmas társaságok, a Vasútautomatika, illetve Mészáros veje révén a Vasútvillamosító Kft. a portfólióba.

Fotó: Máthé Zoltán /MTI 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.