Gazdaság
rezsicsökkentés (Array)

Fónagy kihirdette: megkezdődött a téli rezsicsökkentés jóváírása

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2018. 03. 23. 12:52

Az egyetemes földgázszolgáltatásban részesülő és a távfűtéses háztartásoknál is megkezdődött a téli rezsicsökkentés jóváírása, mondta el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára pénteken az MTI-nek.
Korábban a témában:

Fónagy János felidézte: a kormány a közelmúltban döntött arról, hogy a rendkívüli hideg időjárásra tekintettel csökkentik a magyar családok fűtési költségeit. És hozzátette, mintegy 3,2 millió földgázfogyasztó háztartásnál a Nemzeti Közművek Zrt. már jóvá is írta a 12 ezer forintos téli rezsicsökkentés összegét. Az erről szóló írásos tájékoztatások kiküldése is megkezdődött:

rezsicsökkentés (Array)
Megvan, hogyan kapjuk meg a téli rezsicsökkentést
A Nemzeti Közművel levélben magyarázza el, mire számítsunk.

A jóváírást azonban nem biztos, hogy mindenki már most tapasztalja, hiszen mint csütörtöki cikkünkben írtuk, egy aznap megkapott, február 8.-március 7. időszakra szóló gázszámlán még nem szerepelt a jóváírás, bár a számla kelte március 19. volt.

Az MSZP is többek között ezt tette szóvá cikkünk megjelenése után nem sokkal:

Budapest, 2013. november 27.
Fotómontázs a rezsicsökkentés illusztrálására.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Tóth Bertalan: kész átverés show a rezsicsökkentés
Az MSZP azt mondja, a kormány még az ígért 12 ezer forintot sem adta oda időben.

Távhő

Az NFM államtitkára kitért arra: egy héttel ezelőtt Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter sikeresen tárgyalt a távhőszolgáltatókkal és az önkormányzatokkal. Így 650 ezer távfűtéses háztartás is megkapja a 12 ezer forintos csökkentést. Akinek márciusi számlája 12 ezer forintnál kevesebb, azoknál a fennmaradó összeget a következő hónapban írják majd jóvá, fejtette ki az államtitkár.

Csütörtöki cikkünkben azt is jeleztük, úgy tudjuk, Miskolcon a távfűtéses lakások is a gázszámlára kapták meg a téli rezsicsökkentést. Ami azért furcsa, mert a távfűtéses lakások nem a Nemzeti Közműhöz, hanem az önkormányzatokhoz tartoznak. Így pedig a gázfogyasztás alapján (=gáztűzhely+gázboyler) kb. négy hónap alatt írhatják jóvá a 12 ezer forint támogatást. Hogy valóban ez történt-e, az NKM-nél érdeklődtünk, valóban ez történt-e, és ha igen, mi az oka.

Ezt a választ kaptuk:

A 2018. március 8. napján megjelent 37/2018. kormányrendelet alapján a mérő nélküli, átalánydíjas gázfogyasztók jogosultak a rendeletben meghatározott juttatásra.

Hogy ez mennyiben válasz a kérdésünkre? A hivatkozott rendeletből egyébként mi nem olvastuk ki azt, hogy csak a mérő nélküli, átalánydíjas fogyasztókra vonatkozna. De lehet, hogy elkerülte valami a figyelmünk.

A lakótelepi házaknál, többlakásos társasházaknál a 20 köbméter/óra alatti gázmérővel rendelkezők a 12 ezer forint dupláját, 24 ezer forintos támogatást kapnak. A 20 köbméter/óra feletti mérővel rendelkező egyetemes fogyasztók tízszeres, vagyis 120 ezer forintos támogatásban részesülnek.

Fa, szén

Fónagy János kitért arra is, hogy Magyarországon – elsősorban a kistelepüléseken – számos család hagyományos tüzelővel (fával, szénnel) fűt. Számukra a kormány már 2011 óta biztosít – egyre növekvő – szociális tüzelőanyag-támogatást. Erre tavaly 4 milliárd forintot biztosítottak. Most a rendkívüli hidegre való tekintettel ezt a keretet is megnövelték egymilliárd forinttal. Pontosabban:

1 005 406 930 forinttal dobja meg a kormány a kályhásokat
Hogy mikor lesz elérhető a szén- és tűzifatámogatás, azt még nem tudni.

Így összesen 5 milliárd forint áll rendelkezésre a szociális alapú tüzelőtámogatásra. Ennek igénylését és szétosztását a megszokott módon az önkormányzatok felügyelik a szociális rászorultság alapján. Előzetesen azt a tájékoztatást kaptuk, hogy (talán) a csütörtöki Magyar Közlönyben lesznek benne a részletek (kik, hol, mennyit, hogyan kaphatnak), de még nem jelent meg.

Az NFM államtitkára kiemelte, korábban – többek között a közműcégek privatizálásával – sokszorosára emelkedtek a magyar háztartások rezsiköltségei. Ezt folyamatot 2010-ben a fogyasztói árak befagyasztásával megállította a kormány, majd 2013 óta összességében már mintegy 25 százalékkal mérsékelték a rezsiköltségeket. Ennek a folyamatnak a része a mostani téli rezsicsökkentés is – fejtette ki Fónagy János.

Másrészt viszont:

Orbán ferdített, se igazi tél, se igazi rezsicsökkentés
Egy átlagos család évente mintegy 83 ezer forintot veszít, most 12 ezret visszakap.

Kiemelt kép: 24.hu

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetés után Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Meghalt Andy Vajna

Kommentek

Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelõs, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.