Gazdaság

1 005 406 930 forinttal dobja meg a kormány a kályhásokat

Nem kerek egymilliárddal, hanem ennél többel, pontosan 1 005 406 930 forinttal dobja meg a kormány a kályhásokat.

A kormány elrendelte, hogy a települési önkormányzatok szociális célú tűzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatást 1 005 406 930 forinttal egészítsék ki, adta hírül a Belügyminisztérium. (MTI, OS)

Ez az Orbán Viktor által bejelentett úgynevezett téli rezsicsökkentés fával és szénnel tüzelőkre eső része:

A szociális tüzelőanyag-program keretében a kormány 2011 óta biztosít forrást a kistelepülések önkormányzatainak ahhoz, hogy a településeiken élő rászorulók tüzelőanyag (fa, szén) igényéhez hozzájáruljanak. A rászorultság mértékét a helyi önkormányzatok saját rendeleteikben állapítják meg.
Legutóbb a 2017-ben kiírt pályázat 4 milliárd forint keretösszeget biztosított az önkormányzatoknak, ebből 2255 kistelepülésen osztottak ki az önkormányzatok ingyenesen tűzifát és szenet 2018. február 15-ig a rászorulóknak. A kormány vonatkozó döntése alapján a már támogatott 2255 településen további 1 milliárd forint felhasználására nyílik lehetőség szociális célú tüzelőanyag vásárlására.

Kidolgozatlan rezsicsökkentést jelentett be Orbán, de elviszi két stadion árát
Rendkívüli összeget emészthet fel a téli rezsicsökkentés, aminek a konkrét részleteit még ki sem dolgozták.

Az egyes önkormányzatokat illető támogatás összegét, az abból megvásárolható tűzifa és szén mennyiségét a kormány határozatban rögzíti, írta a BM közleményében. Arra nem tértek ki, hogy ez a határozat mikorra várható, és hogy maga az anyagi segítség mikor érkezhet meg a családokhoz. AZt sem részletezték, hogy egy-egy családnak mennyit jelenthet mindez összegszerűen.

A rezsicsökkentés fedezetét az Energiahivatal 40 milliárdos különkasszája teszi lehetővé. A 40 milliárdból 1 milliárdot tesz ki a szociális tűzifakeret megemelése, 6 milliárdot a távfűtéssel, 32 milliárdot pedig a gázzal fűtő családok támogatása, mondta Lázár János nem régiben.

Orbán „ajándékával” együtt is ráfizetés a rezsicsökkentés
Rosszabbul jártak a magyar háztartások, mintha a piaci árat fizették volna – a kampányban beígért 12 ezer forint csak töredéke a veszteségnek.

Kiemelt kép: 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik