Gazdaság

1 005 406 930 forinttal dobja meg a kormány a kályhásokat

24.hu
24.hu

2018. 03. 20. 13:18

Nem kerek egymilliárddal, hanem ennél többel, pontosan 1 005 406 930 forinttal dobja meg a kormány a kályhásokat.
Korábban a témában:

A kormány elrendelte, hogy a települési önkormányzatok szociális célú tűzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatást 1 005 406 930 forinttal egészítsék ki, adta hírül a Belügyminisztérium. (MTI, OS)

Ez az Orbán Viktor által bejelentett úgynevezett téli rezsicsökkentés fával és szénnel tüzelőkre eső része:

A szociális tüzelőanyag-program keretében a kormány 2011 óta biztosít forrást a kistelepülések önkormányzatainak ahhoz, hogy a településeiken élő rászorulók tüzelőanyag (fa, szén) igényéhez hozzájáruljanak. A rászorultság mértékét a helyi önkormányzatok saját rendeleteikben állapítják meg.
Legutóbb a 2017-ben kiírt pályázat 4 milliárd forint keretösszeget biztosított az önkormányzatoknak, ebből 2255 kistelepülésen osztottak ki az önkormányzatok ingyenesen tűzifát és szenet 2018. február 15-ig a rászorulóknak. A kormány vonatkozó döntése alapján a már támogatott 2255 településen további 1 milliárd forint felhasználására nyílik lehetőség szociális célú tüzelőanyag vásárlására.

Reelected chairman of the governing FIDESZ party, Hungarian Prime Minister Viktor Orban, reacts on the podium during the party congress at the Hungexpo fair center in Budapest on November 12, 2017. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Kidolgozatlan rezsicsökkentést jelentett be Orbán, de elviszi két stadion árát
Rendkívüli összeget emészthet fel a téli rezsicsökkentés, aminek a konkrét részleteit még ki sem dolgozták.

Az egyes önkormányzatokat illető támogatás összegét, az abból megvásárolható tűzifa és szén mennyiségét a kormány határozatban rögzíti, írta a BM közleményében. Arra nem tértek ki, hogy ez a határozat mikorra várható, és hogy maga az anyagi segítség mikor érkezhet meg a családokhoz. AZt sem részletezték, hogy egy-egy családnak mennyit jelenthet mindez összegszerűen.

A rezsicsökkentés fedezetét az Energiahivatal 40 milliárdos különkasszája teszi lehetővé. A 40 milliárdból 1 milliárdot tesz ki a szociális tűzifakeret megemelése, 6 milliárdot a távfűtéssel, 32 milliárdot pedig a gázzal fűtő családok támogatása, mondta Lázár János nem régiben.

Energiaipar - A TIGÁZ Zrt. Debreceni Üzemigazgatósága
Orbán „ajándékával” együtt is ráfizetés a rezsicsökkentés
Rosszabbul jártak a magyar háztartások, mintha a piaci árat fizették volna – a kampányban beígért 12 ezer forint csak töredéke a veszteségnek.

Kiemelt kép: 24.hu

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.