Gazdaság

Megvan, hogyan kapjuk meg a téli rezsicsökkentést

rezsicsokkentes(1)(210x140).jpg (Array)
rezsicsokkentes(1)(210x140).jpg (Array)

A Nemzeti Közművek tájékoztató levelet küldött a gázfogyasztóknak arról, hogyan is fogják megkapni a kormány által eldöntött téli rezsicsökkentés 12 ezer forintos összegét.

A lapunk birtokába került levél szerint a fogyasztó földgázfolyószámlán március 23-án (pénteken) írják jóvá a 12 ezer forintot. (Az állami cég honlapján az szerepel, hogy március 23-áig.) Ez praktikusan azt jelenti, hogy a következő gázszámla összege 12 ezer forinttal csökken. És akinek esetleg elmaradása van a gázdíjban, annak tartozása csökken ennyivel.

A levélben írják többek között azt is, hogy a Nemzeti Közművek célja a rezsicsökkentés tartóssá tétele.

Kár, hogy nem mindenkit, és nem mindenkit egyformán érint a kormány nagylelkűsége:

Rezsicsökkentés: nemcsak óriási ferdítés, sokan ki is maradnak a jóból
Több tízezer család maradhat ki belőle, illetve kaphat jóval kevesebbet a megígért 12 ezer forintnál.

Aki azonban azt hiszi, hogy rögtön a most következő számláján 12 ezer forinttal kevesebb lesz, az csalódhat. Legalábbis egy március 19-én kelt, csütörtökön kikézbesített elektronikus számlán még nyoma sincs a mínusz 12 000 forintnak. Szóval ennél a fogyasztónál valószínűleg csak a következő havin jelenik majd meg.

Információink szerint Miskolcon a távfűtéses lakások (vagy legalábbis azok egy része) is a gázszámlára kapták meg a téli rezsicsökkentést. Ami azért furcsa, mert a távfűtéses lakások nem a Nemzeti Közműhöz, hanem az önkormányzatokhoz tartoznak. Így pedig a gázfogyasztás alapján (=gáztűzhely+gázboyler) kb. négy hónap alatt írhatják jóvá a 12 ezer forint támogatást. Hogy valóban ez történt-e, az NKM-nél ellenőrizzük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik