Belföld

Orbán ferdített, se igazi tél, se igazi rezsicsökkentés

Egy átlagos család évente mintegy 83 ezer forintot veszít, most 12 ezret visszakap.

A Magyar Nemzetben a második Orbán-kormány volt energetikai államtitkár-helyettese nevezi szavazatszerző próbálkozásnak a téli  rezsicsökkentést. Holoda Attila szerint a kabinet csak 16 százalékát adja vissza annak az extraprofitnak, amire évente szert tesz.

Egy átlagos család évente közel 83 ezer forintot veszít azon, hogy a világpiaci áraknál drágábban kap földgázt, áramot, távhőt. Ebből most egyszer 12 ezer forintot kap vissza a gázfelhasználó, az extraprofit a kormányzat zsebében marad.

A földgáznál ez azt jelenti, hogy az utóbbi években az indokolt díjakon felül évente 241 milliárd forint „luxusprofitot” szedtek be. Az elmúlt években az energetikai cégek közreműködésével mintegy 960 milliárd pluszbevételre tettek szert, amiből most „nagyvonalúan”, mintegy „választási ajándékként” 40 milliárdot visszaadnak az alaposan megsarcolt fogyasztóknak.

Lázár: ne sértegesse a választókat a rezsicsökkentéssel!
Áprilistól indul, és 40 milliárdba kerül, mi az?

A kormány korábbi ígéretei ellenére 2013 óta nem mérsékelte a háztartási energia árát, pedig az áram, a távhő és a földgáz esetében 10-20 százalékos rezsicsökkentésre lett volna lehetőség a világpiaci árak alapján.

Az utolsó érdemi rezsicsökkentéskor, vagyis 2013 végén a földgáz jegyzésára az európai piacokon megawattóránként 26 euró volt, ez a tavalyi év közepére 15-16 euróra zuhant, december végére 22 euróra nőtt, mostanra 19 euró körüli szintre állt be, vagyis bőven alatta maradt a 2013-as árnak.

Magyarország ráadásul a lakossági gázfogyasztás 70-80 százalékát orosz forrásból szerzi be, amelynek jelenlegi ára megawattóránként 15 euró körüli – írja a lap, emlékeztetve rá, hogy az áram áránál szintén lehetséges lenne 5-10 százalékkal lefaragni a tarifát. .

Azt, hogy a szabadpiaci árakkal jobban járnának a fogyasztók, mint a „rezsicsökkentett” árakkal, az is alátámasztja, hogy a német E.on energetikai cég egyes fogyasztóknál tíz százalékkal aláígért az állami, nagyon olcsónak hirdetett árajánlatnak.

Az E.ON akaratán kívül ássa alá a rezsicsökkentés sikerét
A német vállalat is orosz gázt kínálhat a magyaroknak, éppen a brüsszeli liberalizáció miatt.

Orbán Viktor a téli rezsicsökkentést a rendkívüli hideggel indokolta, de ez is sántít, idén a tél nagy részében sokkal kedvezőbb volt az időjárás, mint tavaly.

Orbán „ajándékával” együtt is ráfizetés a rezsicsökkentés
Rosszabbul jártak a magyar háztartások, mintha a piaci árat fizették volna – a kampányban beígért 12 ezer forint csak töredéke a veszteségnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik