Gazdaság

A rezsicsökkentés ellenére a rezsi drágult a legjobban

Az elmúlt 16 év KSH-s inflációs számait bogarászta át az Alapblog, és foglalta össze a lényeget. Mint megállapítják, ha csak a fő számokat nézzük, az derül ki, hogy valóban jobban élünk, mint 2001-ben. Azóta ugyanis az átlagos infláció összesen 81% volt, aminél lényegesen jobban nőtt az átlagos bér: 204 százalékkal.

Készítettek egy szép színes ábrát is:

Egy termékcsoportnál van kifejezett csökkenés, az elektronikai cikkeknél, erre érdekes magyarázatot talált a portál. Két csoport van az ábrán, ami lényegesen kevésbé drágult, mint a fogyasztási kosár általában: a csirkecomb és a ruházat.

Két kategória drágult lényegesen jobban, mint a teljes fogyasztói kosár: az ábrán is jól látható rezsicsökkentés ellenére a rezsi (a KSH hivatalos kategóriája az, hogy „Lakásszolgáltatás, víz, villamos energia, gáz és egyéb tüzelőanyagok”) és az utóbbi években belehúzó – az inflációs kosárban amúgy nem szereplő – budapesti panellakás.

Egy kategória pedig még a béreket meghaladó drágulást is mutat – ez a cigaretta, amire az adóemelések voltak ekkora hatással.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik