Gazdaság
Teenagers Young Team Together Cheerful Concept

Ötmilliárdért építik ki az iskolai wifihálózatokat öt régióban

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2018. 02. 15. 11:41

Korábban a témában:

A Digitális kompetencia fejlesztése elnevezésű kiemelt európai uniós finanszírozású projekt keretében iskolai wifihálózatok kiépítésére írt ki pályázatot a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), külön-külön régiókra. A közbeszerzési értesítő szerint öt pályázatnál már ki is hirdették a nyerteseket. Összesen több mint 5 milliárd forintot költenek majd ezekre a fejlesztésekre.

  • Az Észak-Alföldi Régióban a Delta System Kft. nyert, nettó 1,221 milliárd forintos ajánlatával.
  • A T-Systems Magyarország Zrt. két tendert nyert, a Közép-Dunántúli Régióban 999,9 milliós forintért és a Nyugat-Dunántúli Régióban 915 millió forintért. Azaz összesen 1,915 milliárd forint plusz áfát számlázhatnak majd a munkákért.
  • Az Antenna Hungária Zrt. szinten két pályázatot szerzett meg, a Dél-Dunántúli Régiót nettó 894,9 millió forintért, és a Dél-Alföldi Régiót nettó 1,035 milliárd forintért, összesen tehát nettó 1,929 milliárd forintos kasszírozhatnak majd.

Az ár mindegyik pályázatnál 80 százalékban volt döntő szempont. A kiíró egyébként jelentősen túlbecsülte a munkákat, vagy a pályázók vállalták el nagyon jó áron a fejlesztéseket. Pedig biztos, hogy alapos volt a becslés, hiszen forintra kiszámolták az árat, nem kerekítettek ezerre, mint a pályázók. A KIFÜ összesen nettó 7 061 362 185 forintra taksálta az öt projektet, és ennél végül a három cég összesen nettó csaknem 2 milliárd forinttal kevesebbért vállalta a munkákat.

A nyerteseknek a wifis projekt mellett is van bőven közpénzes megrendelése.

A Delta System Kft. például egészen ügyes mostanában. Legutóbb a Digitális Fogyasztóvédelem projekthez kapcsolódó új fejlesztéseken nyert párban pár száz milliós munkát, ők szállíthatták a nyugdíjasoknak az ingyenlaptopokat, 1,2 milliárd forintért, a szegedi tömegközlekedési eszközökön a bankkártyás fizetést lehetővé tevő kütyüket, 175 millió forintért,  és a közösségi internethozzáférési pontok fejlesztését is megcsípték, 3,2 milliárd forintért.

A T-Systemsnek volt egy csúnya buktája a BKK e-jegyrendszerével, aztán pedig összesen 150 millió forintra büntette a Közbeszerzési Döntőbizottság a BKK-t és a T-Systems-t, mert a közlekedési központ közbeszerzési eljárás nélkül újra az informatikai céget bízta meg az e-jegyrendszerének elkészítésével azután, hogy az első változatot súlyos biztonsági hibák miatt elvetették. Rájuk bízta a paksi bővítés lebonyolításáért felelős MVM Paks II Zrt., hogy készítsenek tanulmányt a felépítendő erőmű kiberbiztonsági követelményeiről.

Az Antenna Hungária neve pedig többek között felmerült a vizes vébé kapcsán is, 45 ezerért kiképezték a diákmunkásokat, majd nem hívták őket vissza (hvg.hu).

Kiemelt kép: Thinkstock

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hódmezõvásárhely, 2017. május 26.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter érkezik a hódmezõvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz 2017. május 26-án. Orbán Viktor a Modern városok program keretében látogatott el Hódmezõvásárhelyre, ahol Almási István (Fidesz-KDNP) polgármesterrel aláírja a kormány és Hódmezõvásárhely közötti együttmûködési megállapodást.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán a fejét veheti Lázárnak

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.