Gazdaság

Ötmilliárdért építik ki az iskolai wifihálózatokat öt régióban

A Digitális kompetencia fejlesztése elnevezésű kiemelt európai uniós finanszírozású projekt keretében iskolai wifihálózatok kiépítésére írt ki pályázatot a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), külön-külön régiókra. A közbeszerzési értesítő szerint öt pályázatnál már ki is hirdették a nyerteseket. Összesen több mint 5 milliárd forintot költenek majd ezekre a fejlesztésekre.

  • Az Észak-Alföldi Régióban a Delta System Kft. nyert, nettó 1,221 milliárd forintos ajánlatával.
  • A T-Systems Magyarország Zrt. két tendert nyert, a Közép-Dunántúli Régióban 999,9 milliós forintért és a Nyugat-Dunántúli Régióban 915 millió forintért. Azaz összesen 1,915 milliárd forint plusz áfát számlázhatnak majd a munkákért.
  • Az Antenna Hungária Zrt. szinten két pályázatot szerzett meg, a Dél-Dunántúli Régiót nettó 894,9 millió forintért, és a Dél-Alföldi Régiót nettó 1,035 milliárd forintért, összesen tehát nettó 1,929 milliárd forintos kasszírozhatnak majd.

Az ár mindegyik pályázatnál 80 százalékban volt döntő szempont. A kiíró egyébként jelentősen túlbecsülte a munkákat, vagy a pályázók vállalták el nagyon jó áron a fejlesztéseket. Pedig biztos, hogy alapos volt a becslés, hiszen forintra kiszámolták az árat, nem kerekítettek ezerre, mint a pályázók. A KIFÜ összesen nettó 7 061 362 185 forintra taksálta az öt projektet, és ennél végül a három cég összesen nettó csaknem 2 milliárd forinttal kevesebbért vállalta a munkákat.

A nyerteseknek a wifis projekt mellett is van bőven közpénzes megrendelése.

A Delta System Kft. például egészen ügyes mostanában. Legutóbb a Digitális Fogyasztóvédelem projekthez kapcsolódó új fejlesztéseken nyert párban pár száz milliós munkát, ők szállíthatták a nyugdíjasoknak az ingyenlaptopokat, 1,2 milliárd forintért, a szegedi tömegközlekedési eszközökön a bankkártyás fizetést lehetővé tevő kütyüket, 175 millió forintért,  és a közösségi internethozzáférési pontok fejlesztését is megcsípték, 3,2 milliárd forintért.

A T-Systemsnek volt egy csúnya buktája a BKK e-jegyrendszerével, aztán pedig összesen 150 millió forintra büntette a Közbeszerzési Döntőbizottság a BKK-t és a T-Systems-t, mert a közlekedési központ közbeszerzési eljárás nélkül újra az informatikai céget bízta meg az e-jegyrendszerének elkészítésével azután, hogy az első változatot súlyos biztonsági hibák miatt elvetették. Rájuk bízta a paksi bővítés lebonyolításáért felelős MVM Paks II Zrt., hogy készítsenek tanulmányt a felépítendő erőmű kiberbiztonsági követelményeiről.

Az Antenna Hungária neve pedig többek között felmerült a vizes vébé kapcsán is, 45 ezerért kiképezték a diákmunkásokat, majd nem hívták őket vissza (hvg.hu).

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik