Belföld

Országosan is nagy szám a szegedi fedélzeti jegy

Akár bankkártyával, egy érintéssel is ki lehet a villamosokon fizetni a menetjegyet. Indul a próbaüzem.

Nagy dolgot találtak ki a szegedi PESA-villamosokra a Délmagyar cikke szerint: mostantól bankkártyával is lehet fizetni az utazásért a fedélzeten, ilyen pedig nem nagyon van az országban. A rendszert Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester harangozta be:

Szerdától próbaüzemben teszteli az SZKT a fedélzeti bankkártyás jegyautomatákat.

Egyre többen használnak bankkártyát és egyre többen vesznek jegyet a járműveken, ezért sokszor késnek a járatok. Szegeden évi kb. 1 millió jegyet vesznek elővételben 320 forintért, míg 500 ezret a járműveken 400-ért. Ez utóbbi arányát fogják valószínűleg növelni.

A próbaüzem idején menetjegyet, 24 és 72 órás jegyet is lehet majd váltani. A látássérülteknek külön gomb segít majd. A jegyek ugyanannyiba fognak kerülni, mintha a vezetőnél vennék őket: a menetjegy 400, a 24 órás 1040, a 72 órás 2600 forintba. Élesben tavasztól működnek majd a terminálok.

Egy érintőképernyőn lehet majd kiválasztani a kért jegyet, majd odaérinteni a bankkártyát és fizetni. Az időpecsétet rányomja a gép a jegyre és már adja is a kezünkbe. A PESA-villamosok után a trolik következnek, majd sorban az összes jármű a nosztalgiajáratokat leszámítva. A 200 darab készüléket a Delta Systems Kft. szállítja nettó 175 millió forintért. Öt évre az üzemeltetést is vállalják.

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Kelemen Zoltán Gergely)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik