Közélet

Méretes csúsztatások a nyugdíjasoknak szánt ingyenlaptopok körül

A kormány elhalmozza így év vége felé a nyugdíjasokat. Jó lett a GDP, kaptak nyugdíjprémiumot. Sikerült alábecsülni az inflációt – osztottak nyugdíjkorrekciót, januárig visszamenőleg. És már hordják ki a postások a 10 ezer forintos karácsonyi Erzsébet-utalványt is.

84 milliárdot költ a nyugdíjasokra a kormány az év végén
Ennyibe kerülhet a nyugdíjprémium, meg a korrekció, plusz az Erzsébet-utalvány.

Januártól jön az újabb nyugdíjemelés, 3 százalékos, mert a jövő évi költségvetésben ezt a számot lőtték be. Sőt már azt is megelőlegezték, hogy jövőre ismét lesz nyugdíjprémium. Ebbe a sorba illik a legújabb elem: az ingyenlaptoposztás. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) tájékoztatás szerint az idősügyi infokommunikációs program keretében 480 hátrányos helyzetű település 5000 kiválasztottja – csakis 65 év felettiek – kaphatnak laptopot, hozzá internetet, és segítséget ahhoz, hogy használni is tudják a gépeket. Minderre 1,2 milliárd forintot költenek.

Mitől hátrányos helyzetű egy település?

A kormányrendelet szerint az a település lehet hátrányos helyzetű, amely társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból kedvezményezett, vagy ahol meghaladja a munkanélküliségi ráta az országos átlag 1,75-szörösét. A társadalmi és demográfiai, lakás és életkörülmények, helyi gazdaság és munkaerő-piaci, valamint infrastruktúra és környezeti mutatókból képzett, összetett mutatószám alapján rangsorolt települések legkedvezőtlenebb harmadát értik ide. Ezek a települések előnyt élveznek a fejlesztési célú támogatásoknál.

A hátrányos helyzetű települések pályázhattak, és aztán akik bekerültek a kiválasztottak közé, ott az 5000 nyugdíjast felméréssel választották ki: nézték a szociális és egészségügyi állapotot, valamint a családi helyzetet is.

Kiválasztás volt tehát, vagyis nem pályázhattak, akik úgy érezték, ők is rászorulnának a kormány ajándékára.

Lesz ingyenszámítógép a nyugdíjasoknak, de pályázni nem lehet
Már kiválasztották azokat a hátrányos helyzetű időseket, akik gépet kapnak. A folytatás még kérdéses.

Ezt egyébként valahogy nem értették meg a nyugdíjasok, mert szerkesztőségünk nap mint nap kap olyan e-mailt, amiben kérdezik, hol jelentkezhet, aki ingyenlaptopot szeretne. Nem lehet. A nyertesekről, a kedvezményezett falukról a neten lista nem található, kérésünkre az NFM egy exceltáblát küldött.

  • Ami először feltűnt, hogy valójában nem is 480, hanem 475 településről van szó. Öt település neve ugyanis kétszer is szerepelt.
  • Aztán találtunk 10 nem létező falut is – feltesszük, elgépelés történhetett. De ezek szerint nem fektettek túl nagy energiát a számbavételre.

Szóval elvileg volt 475 hátrányos helyzetű településünk. Hiszen a minisztérium mindenhol erről kommunikált. De úgy tűnik, ez méretes csúsztatás volt. Amikor ugyanis összevetettük a hátrányos helyzetű települések listájával az ingyenlaptopost, az derült ki, hogy

a 475-ből 153 település, azaz a kiválasztottak harmada nem is hátrányos helyzetű.

Ami végképp megdöbbentő, hogy Budapest XVIII. kerülete (Pestszentlőrinc-Pestszentimre), Debrecen, Kaposvár és Kecskemét is szerepelt a hátrányos helyzetű településekre szabott ingyenlaptopprogramban.

Nem mellesleg: ezek mindegyikét Fidesz-KDNP-s polgármester vezeti. Említésre érdemes, hogy a Matolcsy Györgyi vezette Balatonakarattya is felkerült a kedvezményezett települések közé.

Összességében a legtöbb ingyenlaptopot Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj Zemplén megyében osztják ki, ami várható volt. Az viszont már kevésbé kézenfekvő, hogy Komárom-Esztergom megye – egyedüliként – kimaradt a szórásból.

A nyertes települések harmadában van egyébként kormánypárti (fideszes, vagy Fidesz-KDNP-s) polgármester,

becsúszott még egy-két jobbikos, mszp-s, együttös, munkáspárti, nemzeti fórumos és egy-egy kevésbé ismert szervezet delegáltja is, de a többség, 64 százalék független.

A minisztériumtól megtudtuk azt is, ki szállítja az ingyenlaptopokat. Központosított közbeszerzési eljárásban, versenyújranyitással szerezték be az eszközöket. A nyertes ajánlattevő a Delta Systems Kft., Delta Services Kft. és az iStyle Hungary Kft. alkotta konzorcium, amely mintegy 615 millió forint + áfáért szállította az 5000 laptopot, a hozzá kapcsolódó hangfalakat, egereket, egyúttal biztosítva a kiszállítást is a településközpontokra. Ezek szerint

egy-egy ingyencsomagra 156 ezer forintot költöttek.

Még egy szépséghiba: az iStyle-nak ciprusi háttere van, és elvileg offshore cégek, vagy nem átlátható tulajdonosi hátterű társaságok nem jöhetnek szóba közbeszerzéseken.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik