Belföld

Százmilliókért nyit újabb irodákat a nemzeti kereskedőház

Az Európai Unió Hivatalos Lapjában megjelent hirdetmények szerint újabb százmilliókért bővíti külföldi parterirodáinak számát a Külgazdasági és Külügyminisztérium tulajdonában álló Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt.

  • Boszniában a montenegrói  Comp-Comerc LTD Nikšić 104,9 millió forintért nyit irodát
  • Argentínában a gf Consulting Hungary Kft. 160 millió forintért hoz létre kirendeltséget
  • Kanadában pedig a Coach des Vins Montreal 135,6 millió forintért végzi el a munkát.

A feladat mindhárom helyszínen ugyanaz: kereskedőházi partner iroda kialakítása, működtetése és üzemeltetése országspecifikus kereskedelem-fejlesztési szolgáltatás keretében.

Milliárdos bukás után is töretlen a lendület

A 2012-ben létrehozott MNKH célja elősegíteni a magas hozzáadott értékű, nemzetközileg is versenyképes termékeket és szolgáltatásokat előállító hazai kis- és középvállalkozások exporttevékenységének bővülését, ám sokáig nem árulták el, hogy pontosan mennyi külföldi üzletet is hoztak össze a magyar vállalkozásoknak. Tavaly nyáron a 444.hu pereskedés után kapta meg azokat az adatokat, amelyek szerint a kereskedőház jóval többe kerül, mint amennyi hasznot hajt: az MNKH 5,5 milliárd forint állami pénz elköltése után 2,8 milliárd forintnyi üzletet tudott összehozni a magyar cégeknek, ez legalább 2,7 milliárdos bukást jelent.

A kudarc ellenére tavaly év végén újabb 3,688 milliárd forintot kaptak a Külgazdasági és Külügyminisztérium 90 százalékos tulajdonában lévő kereskedőházak és kapcsolt vállalkozásaik, a decemberben megjelent Magyar Közlöny szerint így idén két jogcímen 7,685 milliárd forint áll még az MNKH rendelkezésére, 2018-ra pedig 3,835 milliárd forintot kell beterveznie Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek a költségvetésbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik