Gazdaság

Íme, Mészáros Lőrincék rejtélyes, nagy bejelentése

Nagy volt a csend, árulkodóak voltak az egybeesések. Most pedig teljes a bizonyosság.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a Mészáros Lőrinchez köthető két tőzsdei cég, az Opimus és a Konzum is felfüggesztette kereskedését egy rejtélyes, nagy bejelentés miatt.

A Konzum Nyrt. közleményéből, valamit a BÉT honlapjáról ki is derült a nagy hír: Mészáros Lőrinc, valamint a Konzum Management Kft.  megvette azt a két Opimus-részvénycsomagot, amit két offshore cég adott el február végén. Mészáros 53,4 millió, a Konzum-cég 44,2 millió darab Opimus részvényt vett, a két részvénycsomag ára nagyjából 3,6 milliárd forint lehetett.

A Konzum közleménye szerint

a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett bejelentéseknek megfelelően Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért stratégiai partnerségre lépett. Ennek célja, hogy szorosabbra fűzzék üzleti kapcsolataikat a turizmus, a pénzügyi- és tőkepiaci befektetések, a média, továbbá az ingatlanfejlesztés területén.

A tranzakcióval így hivatalosan is Mészáros Lőrincé lett a magyar médiapiac jelentős része.

Micsoda egybeesés…

Az Opimusról korábban többször írtunk, ezen a cégen keresztül vásárolták meg az elgáncsolt Népszabadságot is kiadó Mediaworksöt. Ebben a cikkben arról olvashat, hogy milyen szálak kötötték eddig is Mészáros Lőrinc felcsúti alpolgármester-vállalkozót az Opimushoz, elég árulkodó volt az is, hogy Mészáros bizalmasa és beosztottja, Csík Zoltán a tulajdonos. Mészáros Lőrinc azonban hevesen tagadta, hogy köze lenne az Opimushoz,

Ez a cég volt egyébként az, amely összefogta a bukott brókercég Buda-Cash tulajdonosainak cégcsoportját is. A Konzum új szereplő Mészáros Lőrinc körül, a településvezető magánszemélyként vette meg a Konzum Nyrt. 19,57 százalékos részvénycsomagját február 22-én.

Jászai Gellért neve is ismerősen csenghet az olvasó számára. Tavaly szeptemberben derült ki, hogy a Jászai érdekeltségébe tartozó Konzum-csoport vásárolta meg a korábban Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Hunguest szállodalánc 14 szállodáját, méghozzá az állami Eximbank hitelével.

A bevásárlás után a Heti Válasz alaposan körbejárta, hogy milyen kapcsolat lehet Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért között.  A lap arról írt, hogy a Hunguest Hotels Zrt. tavaly október 13-i közgyűléséről szóló jegyzőkönyvből kiderült, hogy Leisztinger Tamás emberei kivonultak a társaság igazgatóságából és felügyelőbizottságából. Helyettük a testületekbe olyan személyek érkeztek, akik kapcsolatban állhatnak Mészáros Lőrinccel és Tiborcz Istvánnal, Orbán Viktor miniszterelnök vejével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik