Közélet

Letagadta Ghaith Pharaont a Nemzeti Kereskedőház

Nem tud róla a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) vezetője, hogy a cégnek közös üzlete lett volna Ghaith Pharaonnal – számolt be a Magyar Nemzet az Országgyűlés külügyi bizottságának üléséről. Ez a kijelentés azért furcsa, mert korábban az MNKH elismerte a lapnak, hogy közös céget hoztak létre a közelmúltban elmúlt szaúdi milliárdossal, akit az FBI és az Interpol is évtizedekig körözött.

A bizottsági ülésen az állami tulajdonú kereskedőház éves jelentése volt a téma és többször szóba került Pharaon neve is, ám Oláh Zsanett, az MNKH vezérigazgatója, és Magyar Levente, a külügyminisztérium államtitkára is próbálta hárítani az üzletemberre irányuló kérdéseket. Az államtitkár azt azonban elmondta, hogy Pharaon Magyarországra történő beléptetésekor egyetlen nemzetközi rendszer sem jelezte, hogy elfogatóparancs lenne érvényben ellene.

Oláh és Magyar próbálta jó fényben feltüntetni az MNKH tevékenységét, miszerint busás a haszon. Ennek azonban ellentmond, hogy 2016-ban 6 milliárdos veszteséget termelt az MNKH és mindössze 3 milliárd forint értékű üzletet hozott össze külföldön magyar vállalkozásoknak, holott pont ez lenne a feladata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik