Gazdaság
Zagyvarékas, 2015. március 27.
Munkások egy Zagyva-híd pillérjén dolgoznak a leendõ M4-es autópálya Abony és Fegyvernek közötti szakaszának építésén Zagyvarékas közelében 2015. március 27-én. A kormány visszavonta az Európai Bizottságtól az M4-es projekt EU-s programként való elismertetését. Emiatt várhatóan felfüggesztik a jelenleg folyamatban lévõ beruházást és új közbeszerzési eljárást írnak ki.
MTI Fotó: Bugány János

Ragaszkodna az építőipar az 5 százalékos áfához

24.hu
24.hu

2017. 03. 16. 09:47

A válság évei alatt számos építőipari szakember ment külföldre, ám ennek a folyamatnak koránt sincs vége, hiszen az ausztriai és németországi lakáspiaci boom most is elszívó hatást gyakorol régiónk munkaerőpiacára. Az építőipar így óriási munkaerőhiánnyal küzd, a szektort emiatt jelentős kivitelezői kapacitáshiány sújtja. Ezen a helyzeten a kormány úgy segíthetne, hogy minél előbb döntést hoz az 5 százalékos áfakulcs véglegesítéséről – kommentálta a KSH ma megjelent építőipari adatait Futó Gábor, a Futureal-csoport alapítója.
Korábban a témában:

Mint írtuk, a KSH jelentése szerint az elmúlt évet jellemző csökkenés után 2017 januárjában az építőipari termelés volumene 18,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi alacsony bázist, amin belül az épületek építése 32,8 százalékkal bővült, a megkötött új szerződések volumene pedig 211,8 százalékkal nőtt.

Ragaszkodnának az 5 százalékos áfához

A lakáspiac idei történéseit főként az átmeneti időtartamra bevezetett 5 százalékos áfakulcs jövője körüli bizonytalanságok és az építőipari kapacitások szűkössége határozza meg – emelte ki Futó Gábor. Az ágazat szereplői határozottan egyetértenek abban, hogy a kormánynak a jelenleg érvényes, csökkentett áfakulcs a véglegesítéséről kellene döntenie, belátható időn belül.

Ha ugyanis az áfakulcs valóban visszatér az általános, jelenleg 27 százalékos szintre 2020-ban, egyszerre érintheti hátrányosan a keresleti és a kínálati oldalt. Az általános szintre visszatérő áfakulcs kockázata miatt a vevői oldal már 2018 végétől elbizonytalanodhat, miközben a fejlesztők mind azon igyekeznének, hogy még az 5 százalékos időszakban befejezzék a beruházásokat és értékesítsék a lakásokat.

Ez a felfokozott fejlesztői aktivitás ugyanakkor tovább fokozná az építőipart amúgy is sújtó kapacitáshiányt, márpedig az eddig is számottevően emelte a kivitelezési költségeket és ezen keresztül az újlakás-árakat. A kapacitáshiány oka, hogy köztudottan óriási munkaerőhiánnyal küzdünk. A válság évei alatt számos szakember ment külföldre, ám ennek a folyamatnak koránt sincs vége, hiszen az ausztriai és németországi lakáspiaci boom most is elszívó hatást gyakorol régiónk munkaerőpiacára  – fogalmazott a szakember.

Mindez azt eredményezheti, hogy számos lakóingatlan-beruházás azért nem készül majd el időre, mert a fejlesztők egész egyszerűen nem találnak kivitelezőt. A kormány ezen a helyzeten úgy segíthetne, hogy minél előbb döntést hoz az 5 százalékos áfa véglegesítéséről.

Ebben az esetben megszűnne a kivitelezőkre nehezedő nyomás, hiszen nem lenne muszáj minden projektjüket rohamtempóban befejezni 2019 végéig, így a kivitelezői munkák mutatkozó kereslet kisimulásával enyhülnének a kapacitásgondok is – valószínűsítette Futó Gábor.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Apa lesz Tabáni István

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.