Gazdaság

Kiszámítható lakáspolitikát sürgetnek az ingatlanpiaci szereplők

lakasepites(210x140).jpg (lakásépítés, )
lakasepites(210x140).jpg (lakásépítés, )
A hosszú távú lakáspolitika fontosságára hívták fel a figyelmet az építőipar és az ingatlanpiac szereplői a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület keddi parlamenti szakmai rendezvényén, ahol a Fidesz, az MSZP, a KDNP, a Jobbik és az LMP szakpolitikusai is részt vettek.

Maráczi Zsolt, az egyesület ügyvezető elnöke szerint az általános forgalmi adó (áfa) 5 százalékra csökkentése az új lakások építésénél, illetve a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) bővítése az utóbbi évtized legjelentősebb lakáscélú intézkedései.

A szakember ugyanakkor felidézte az elmúlt 15 évet, amikor – szavai szerint – extrém hullámzás volt a hazai lakásépítésben, ami jelentős nemzetgazdasági károkat okozott. Létrejöttek és tönkrementek építőipari vállalkozások, sok milliárd forintos visszaélések történtek a lakáscélú szociálpolitikai támogatásokkal, esetenként rossz minőségű házak épültek, a költségvetésnek egyre növekvő terhet jelentettek a kamattámogatások és súlyos problémákhoz vezettek a felvett devizahitelek; a korábbi hibákat most el kellene kerülni – fogalmazott Maráczi Zsolt.

8-10 évre előre kellene gondolkodni

Kemény Péter, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) alelnöke is hangsúlyozta: a lakásépítés növekedésének akkor van jövője, ha legalább 8-10 évig kiszámítható, elegendő forrás áll rendelkezésre, illetve stabil a jogszabályi háttér.

Az alelnök kiemelte, ha nemzetgazdasági okok miatt jelenleg nincs mód a lakásfelújítások áfájának csökkentésére, az ÉVOSZ akkor azt javasolja, hogy a bejelentéshez, illetve engedélyhez kötött korszerűsítések forgalmi adójának 30 százalékát maximum 3 millió forintig vissza lehessen igényelni, így a felújítások területén is elindulna a gazdaság kifehéredése.

Kormányzati érvelés az új lakások építése mellett

A rendezvényen László Tamás, a Fidesz szakpolitikusa kifejtette: az új lakások építése a lakásszektornak az a szegmense, amely mind a demográfiai helyzet megváltoztatásában, mind a gazdaság élénkítésében a legnagyobb szerepet játszhat.

Azért választotta a kormányzat ezt az eszközt, mert ez a leghatékonyabb, amellyel mindkét kérdést jelentős mértékben kezelni lehet – hangsúlyozta a Fidesz országgyűlési képviselője. Hozzátette, az új lakások építése nyolcszor akkora gazdasági hozadékkal bír, mint a lakások felújítása.

Prioritás kellene hogy legyen a felújítás is

Heltai László, az LMP gazdasági szakszóvivője kiemelte, a párt a lakások és épületek felújítását tekinti prioritásnak. Nagyságrenddel több embernek tud komfortos és alacsony rezsijű lakást biztosítani egy felújítási, mint egy új építési program – fejtette ki.

Az LMP fontosnak tartaná az önkormányzati bérlakásszektor bővítését is, ez lehetőséget biztosíthatna a fiataloknak, hogy ne kelljen azonnal megterhelő építkezésbe, vásárlásba kezdeni – mondta.

A bérlakásépítéssel is foglalkozni kellene

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik parlamenti képviselője hangsúlyozta: a párt programjának alapeleme egy államilag támogatott bérlakásépítési program. Központi anyagbeszerzéssel, minősített, főként hazai kivitelezőkkel, ár-érték arányban kedvezően létre lehetne hozni egy olyan rendszert, amely enyhítené a kínálat szűkösségét, érezhetően lassítaná a kivándorlási kedvet és érdemben hozzájárulna a demográfiai trendfordulóhoz – közölte.

A szakpolitikus kifejtette azt is, hogy a CSOK-ot ki kellene terjeszteni a használt ingatlanokra.

A KDNP szerint minden sínen van

Szászfalvi László, a KDNP országgyűlési képviselője kifejtette, 2010 óta kormányzat legfontosabb feladata az volt, hogy a gazdaságot stabilizálja és növelje a költségvetési bevételeket, enélkül nem lehet lakástámogatásról, lakásépítési vagy felújítási programok indításáról beszélni – fogalmazott.

Az elmúlt öt évben a kormány gazdasági és családpolitikai intézkedései megteremtették az alapját annak, hogy elindulhasson egy lakásépítési program, ami a későbbiekben bővíthető – hangsúlyozta.

Bérlakás-támogatási rendszer is kellene

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP szakpolitikusa a rendezvényen egyebek mellett arról beszélt, pártja az új lakások építése és a felújítások mellett fontosnak tartaná bérlakásépítési program elindítását.

Az országgyűlési képviselő kifejtette, segíteni kellene a munkaerő mobilitását, amihez hozzájárulna a lakbér-támogatási rendszer bevezetése.

A szakpolitikus kifejtette, fontosnak tartaná, hogy közös nemzeti minimum szülessen a parlamenti pártok között lakásügyben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik