Gazdaság

Az adócsomag részeként szigorítják az offshore cégek adózását is

A személyi jövedelemadóról és a társasági adóról szóló törvényt is módosítaná a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által ma beterjesztett a közteherviselést és az állami szervek feladatellátását érintő egyes törvények módosításáról szóló T/13268. számú törvényjavaslat – írta a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye.

Arról van szó, hogy az EU-nak van egy irányelve, ami megakadályozza az offshore adóelkerülést. Ez az OECD tagországok megállapodásán alapul, ezt veszi át most Magyarország.

A javaslat három fontosabb változást tartalmaz:

  • Szigorúbban kell majd adózni az offshore-vagyonok után, a magyar cégeknek és magánszemélyeknek is.
  • Megszüntetik a Stabilitási Megtakarítási Számlát.
  •  A cégek adómentes adásvételére szolgáló átmeneti amnesztiát hirdetnek.

Mivel hamarosan már a külföldön tartott jövedelmekre is rálát a NAV, így aki nem akar adóbírságot fizetni, még június 30-ig önként befizetheti a 10%-os adót az offshore vagyona után. Cserébe mentesül az esetleges adóhivatali revízióval járó jogkövetkezmények alól.

A külföldön tartott jövedelmeket a kormány már régóta igyekszik különféle adózási kedvezményekkel hazacsábítani, ilyen konstrukció a Stabilitás Megtakarítási Számla is, amelybe a 2014-es indulástól idén szeptember végéig összesen 142 milliárd forintot helyeztek el a magyarok. Ezt szüntetik most meg, és életbe lép egy szigorúbb szabályozás az offshore ellen, amelyet magyar milliárdosok, és cégeik is igénybe vesznek.

A harmadik szabály a Napi.hu szerint azt jelenti, hogy egyetlen fillér adó, járulék, illetve illeték fizetése nélkül a következő fél évben szabadon adhatók-vehetők a külföldi cégek. Magyar székhelyű cég csak akkor vehető adó-, járulék- és illetékmentesen, ha tulajdonosa külföldi cég, amely magyar székhellyel nem rendelkezik vagy magyar lakcímmel nem rendelkező magánszemély.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik