Gazdaság

Az adócsomag részeként szigorítják az offshore cégek adózását is

24.hu
24.hu

2016. 12. 12. 13:54

Korábban a témában:

A személyi jövedelemadóról és a társasági adóról szóló törvényt is módosítaná a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által ma beterjesztett a közteherviselést és az állami szervek feladatellátását érintő egyes törvények módosításáról szóló T/13268. számú törvényjavaslat – írta a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye.

Arról van szó, hogy az EU-nak van egy irányelve, ami megakadályozza az offshore adóelkerülést. Ez az OECD tagországok megállapodásán alapul, ezt veszi át most Magyarország.

A javaslat három fontosabb változást tartalmaz:

  • Szigorúbban kell majd adózni az offshore-vagyonok után, a magyar cégeknek és magánszemélyeknek is.
  • Megszüntetik a Stabilitási Megtakarítási Számlát.
  •  A cégek adómentes adásvételére szolgáló átmeneti amnesztiát hirdetnek.

Mivel hamarosan már a külföldön tartott jövedelmekre is rálát a NAV, így aki nem akar adóbírságot fizetni, még június 30-ig önként befizetheti a 10%-os adót az offshore vagyona után. Cserébe mentesül az esetleges adóhivatali revízióval járó jogkövetkezmények alól.

A külföldön tartott jövedelmeket a kormány már régóta igyekszik különféle adózási kedvezményekkel hazacsábítani, ilyen konstrukció a Stabilitás Megtakarítási Számla is, amelybe a 2014-es indulástól idén szeptember végéig összesen 142 milliárd forintot helyeztek el a magyarok. Ezt szüntetik most meg, és életbe lép egy szigorúbb szabályozás az offshore ellen, amelyet magyar milliárdosok, és cégeik is igénybe vesznek.

A harmadik szabály a Napi.hu szerint azt jelenti, hogy egyetlen fillér adó, járulék, illetve illeték fizetése nélkül a következő fél évben szabadon adhatók-vehetők a külföldi cégek. Magyar székhelyű cég csak akkor vehető adó-, járulék- és illetékmentesen, ha tulajdonosa külföldi cég, amely magyar székhellyel nem rendelkezik vagy magyar lakcímmel nem rendelkező magánszemély.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.