Gazdaság

Döbbenetes számokat produkált Görögország

gorogorszag(210x140).jpg (Array)
gorogorszag(210x140).jpg (Array)

Negatív gazdasági világrekord született, amíg zárva voltak a bankok, és a tőzsdei kinyitás is nagy árfolyamesést hozott.

A piaci várakozásoknak nagyjából megfelelő indexveszteséggel kezdett öt hét kényszerszünet után hétfőn az athéni tőzsde.

Az index 22,81 százalék veszteséggel nyitott, tizenegy óra előtt pedig 635,91 ponton 20,26 százalék mínuszt mutatott. A mostani volt az athéni tőzsde valaha elszenvedett legnagyobb egy napon belüli vesztesége.

Az Athens Stock Exchange General Index legutóbb június 26-án 797,52 ponton zárt, akkor 2,03 százalék erősödéssel.

Sejteni lehetett

A Reuters hírügynökség által a hét végén megkérdezett piaci szakértők húsz százalék körüli veszteséget jeleztek előre a tőzsde hétfői nyitására, mondván, hogy nagyjából ez felel meg a görögországi részvényekkel az athéni tőzsdeszünet alatt az Egyesült Államokban folytatott kereskedés eredményének. A National Bank of Greece Amerikában jegyzett papírja például 20 százalékkal gyengült az eltelt öt hét alatt.

A National Bank of Greece részvénye hétfőn a nyitás után 30,0 százalékkal, a napi limittel 0,84 euróra esett. A banki részvények indexe is 30,0 százalékos limittel zuhant. A banki részvények adják az athéni index 20 százalékát.
“Elsősorban a banki papírok vannak kitéve eladási nyomásnak, mivel úgy 100 millió eurónyi végre nem hajtott eladási megbízás halmozódott fel” – idézte a Reuters hírügynökség az egyik athéni brókert. “Az esés kedden is folytatódhat, hacsak meg nem jelennek a vevők a délután folyamán.”

Negatív gazdasági világrekord

Közben kijöttek a júliusi euróövezeti feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) adatok is, amelyet a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet publikált. A lényeg: változatlanul az előző hónapban elért 14 havi csúcson maradt a júliusi BMI.

Az index az elemzői várakozásoknál jobb, 52,4 pont lett a júniusi 52,5 pont után. Annak ellenére is, hogy a 19 tagállamból a görög mutató a bankzár ideje alatt (ami július 19-ig tartott) lényegében összeomlott, 30,2 pontra zuhant. (A mutatóról azt érdemes tudni, hogy átlagos értéke 50 körüli. Ha 60, az már nagy fellendülést jelez, ha pedig 40, az már súlyos recessziót.) A Markit tájékoztatása szerint még soha nem mértek ilyen alacsony értéket a mutató 16 éves történetében.

Az eurózóna más perifériaállamaiból jobb hírek érkeztek: az olasz ipari szektor 51 hónapja nem látott ütemben bővült, és Spanyolországban is további – noha lassuló – bővülést jelzett a mutató.

A francia index ugyanakkor ismét 50 pont alá süllyedt. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik