Gazdaság

Az adóhatóság nyomta le a dinnye árát

dinnye (Array)
dinnye (Array)

A lefoglalt 100 tonna dinnyét árverésen értékesítette a NAV, olcsón, holott máskor a megsemmisítés a szokásos hivatalos eljárás - ezt is nehezményezi a számon kért cég vezetője.

Mint azt az adóhatóság július 4-ei közleményében tudatta: “A Nemzeti Adó- és Vámhivatal EKÁER ellenőrzése kapcsán egy magyarországi cég fővárosi raktárában több mint 100 tonna igazolatlan eredetű görögdinnyét találtak a NAV munkatársai.”

A NAV állításával szemben azonban mind az ellenőrzés során, mind pedig az azt követő jegyzőkönyv megállapításai szerint a kapcsolódó okmányok minden hitelességet igazolva alátámasztották a rakomány származását és tulajdonjogát – állítja az érintett cég, a Vegstore Kft. ügyvezető igazgatója, Hankó Balázs az OTS-nek eljuttatott közleményében. 

A NAV közleménye szerinte több ponton elnagyolt, nem helytálló az alábbiak miatt.

Igazolták, honnan való

Állítása szerint a NAV álláspontjával szemben a lefoglaláskor társaságuk okiratokkal (számla, CMR, a kalodákon lévő cimkék) bizonyította, hogy a lefoglalt áru nincs az ő tulajdonukban, hanem az a görög eladóé. Okiratokkal bizonyították azt is, hogy a szállítmány raktározás céljából van a birtokukban (raktározásra szerződés, átvételi elismervény). Ezen okiratokkal és a fizikailag felismerhető tényekkel a foglalásban részt vevő ellenőrök Hankó szerint mit sem törődtek.

A cégvezető azt is állítja, hogy az elárverezett áru származását és tulajdonjogát a határon már ellenőrzött papírokkal, valamint a helyben történt növény-egészségügyi bizonyítvánnyal is igazolták. A lefoglalt áru a fentiek miatt semmiképpen sem minősül azonosítatlan eredetűnek szerinte. Ezen eljárás ezért álláspontjuk szerint jogsértő és emiatt kifogással is éltek.

Hiába kérték, nem mérték meg

Hankó arra is kitér a közleményben, hogy a dinnyét a hatóság nem volt hajlandó megmérni a cég kifejezett kérésére sem, és az eljárás során készült jegyzőkönyvben sem jelezhette észrevételeit a cég képviselője. Az EKÁER rendszerben kötelező pontosan megadni a mennyiségeket (innen tudjuk, hogy az elkobzott görögdinnye pontos súlya 111 690 kg volt). A hatóság ezzel szemben nem foglalkozott a pontos értékekkel és mennyiséggel – tette hozzá.

Azzal viszont igen, hogy a 15 millió forint értékű görögdinnyét mindössze 4 millió 40 ezer forintért adja el az egyik legnagyobb magyar üzletláncnak, mint gyorsan romló árut.

Lenyomták az árát

Fontos megjegyezni a cégvezető szerint, hogy a görögdinnye NAV által megállapított árverezési ára mind a magyar dinnyetermelőkre, mind a kereskedelemre veszélyes: a magyar üzletlánc 99 forintos fogyasztói áron értékesítette a görögdinnyét, miközben máshol 178-198 forintért cserélt gazdát.

Más esetekben, amikor ismeretlen eredetű árut foglal le a hatóság, annak megsemmisítése a hivatalos eljárás. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményében kiemelt esetben ehelyett a görögdinnyét szinte féláron egy üzletláncnak adták el – jegyezte meg.

Erre is van magyarázatuk

Mint arra a Nemzeti Adó- és Vámhivatal igyekezett felhívni a figyelmet:
“A tompai határátkelőnél ellenőriztek egy Görögországból érkezett gyümölcsszállítmányt, amelynek címzettje egy németországi, átvevője pedig egy magyarországi vállalkozás volt. Az ellenőrzéskor kiderült, hogy a magyar és a német cég ügyvezetője ugyanaz a személy.”

A magyarországi viszonyok miatt sajnos a külföldi termelők nem szívesen adnak árut Magyarországra, csak előrefizetéssel. A német cégeket a külföldi partnerek biztonságosabbnak, utólagos elszámolási problémáktól mentesnek tekintik. A két cég nem kereskedik egymással, a magyar cég kizárólag a piacon (Nagybani Piacon) tevékenykedik, kisebb-nagyobb magyar üzletekbe, üzletláncokba szállít friss zöldséget, gyümölcsöt. A beszállítások eredményeként tett szert a magyar cég adótartozásra is: az egyik kisebb üzletlánc január óta tartozik a cégnek 24 millió forinttal.

Mit szól mindehhez az adóhatóság?

A NAV megkeresésünkre szerdán azt válaszolta, hogy: “A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adótitok alóli haladéktalan felmentést vár az érintett cég ügyvezetőjétől, hogy a konkrét ügyet érintően a valós tényeket a nyilvánosság elé tárhassuk.”

Írtunk Hankó Balázsnak, hogy oldja fel az adótitkot. Amint fejlemény van, jelentkezünk. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik