Gazdaság

Ha nincs a rezsiharc, akkor se jó üzlet ma a gázszolgáltatás

radiator(210x140).jpg (Array)
radiator(210x140).jpg (Array)

Nem Orbán összevont szemöldökétől rezeltek be a lakossági gázszolgáltatók, és adták vissza az engedélyüket, hanem azért, mert ez racionális döntés részükről.

A hvg.hu arról faggatta a Budapesti Corvinus Egyetem oktatóját, Felsmann Balázst, hogy vajon csak a rezsiharc nyomásának, a bevezetett különadóknak köszönhető-e, hogy mind a négy lakossági gázszolgáltató, vagyis a Telekom, az E.On, a GDF Suez és végül a Tigáz is visszaadta engedélyét.

A volt energetikai államtitkár azt válaszolta, nem feltétlenül. Hiszen 2011 és 2014 között 443 milliárd forintról 300 milliárd forintra csökkent a lakossági gázüzletág összbevétele. Vagyis egy drasztikusan zuhanó piacról van szó.

A zsugorodás jól mutatja szerinte az egész iparág problémáját, de azt is magyarázza, hogy miért dobják el olyan könnyen a cégek a meglévő részesedésüket. Azért, mert nincs kedvező jövőképük és mert nem látják, hogy ez mitől változna meg, mitől válna ismét dinamikusan növekedővé – fejtette ki.

Ha kíváncsi rá, hogy akkor szerinte vajon miért vártak eddig, miért hezitálhatott a Tigáz, hogy vajon visszatérhetnek-e később a most kivonuló szolgáltatók, vagy hogy mi várható attól, ha egyedüliként az állami Főgáz fog csak gázt szolgáltatni a lakosságnak, és van-e értelme ennek az egésznek, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik