Gazdaság

A kórházi beszállítók zöme hiába vár pénzére

korhaz(960x640).jpg (kórház, )
korhaz(960x640).jpg (kórház, )

Az érintett orvostechnikai cégek arra hívják fel a figyelmet, hogy 85 százalékuk kimaradt az ÁEEK által eddig lebonyolított központi adósságrendezésből. Javaslatuk is van, mit kellene tenni. 

Költségvetési szervek tartozásai

Több száz orvostechnikai eszközbeszállító cég közül csak néhánnyal állapodott meg központilag az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a kórházi adósságok rendezéséről, noha a kötelezettségek felmérésére, és az adósságok rendezésére egy áprilisi kormányhatározat erre kötelezi az intézményt.

85 százalékukat kihagyták

Az orvostechnikai eszközök forgalmazóit és gyártóit képviselő két legnagyobb szervezet, az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) és az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) szerint a beszállítók nem kevesebb, mint 85 százalékát hagyták ki a központi tárgyalásokból.

Ráadásul ezek a központi egyeztetések az érdekképviseletek előzetes javaslatai ellenére sem zajlottak transzparensen, hiszen nem ismert, hogy a résztvevőket milyen szempontok alapján választották ki, milyen elvek mentén és milyen céllal zajlottak a megbeszélések. Tény ugyanakkor, hogy az eredetileg előirányzott 60 milliárdos összeg mindössze harmadáról, 20 milliárd forint kifizetéséről született eddig megállapodás.

Kilátástalan helyzetben a kkv-k

A központi tárgyalásokból kimaradt beszállítóknak egyenként kell majd egyeztetniük a kórházakkal. A kimaradt beszállítók többségükben olyan kis- és közepes vállalatok, melyek éves árbevételének nagyjából fele kintlévőség, követeléseik legalább kétharmada lejárt, így mára teljesen kimerültek a tartalékaik.

Helyzetüket tovább nehezíti, hogy semmit nem tudnak arról, mikor kezdenek el újra fizetni a kórházak, illetve mikor és milyen mértékben juthatnak hozzá kintlévőségeikhez. A kórházak lejárt tartozásai átlagosan ma már meghaladják a 270 napot, azaz a háromnegyed évet. Május közepére a teljes hazai kórházi adósságállomány kamatok és egyéb tartozások nélkül is meghaladja a 90 milliárd forintot.

Nehéz lenne egyenként megoldani

A kórházakkal történő egyenkénti megállapodás jelentős mértékben elnyújtja a konszolidáció folyamatát. Az egyeztetéshez szükséges apparátus ugyanis nem áll rendelkezésre az egészségügyi intézményekben, amelyeknek egyenként is több tucat beszállítóval kellene tárgyalniuk.

A szektort képviselő érdekvédelmi szervezetek ezért azt kérik az ÁEEK-tól, hogy támogassa a kórházakat a konszolidáció mihamarabbi lezárásában. A felesleges adminisztratív és logisztikai terheket csökkentendő határozzon meg objektív, transzparens feltételeket, és nyújtson konkrét segítséget az adatok összegzése valamint az egyeztetések során.

Az ETOSZ és az OSZ álláspontja szerint méltányos és objektív alapon kell történjen az adósságkonszolidáció, ezért van szükség a mihamarabbi fenntartói iránymutatásra és konkrét segítségre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik