Gazdaság
bioetanol(960x640).jpg (Array)

Megvédtük a magyar bioetanolt az importtól

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 05. 06. 15:00

A bioetanol-import jelentős emelése komoly károkat okozott volna a magyar ágazatnak és áttételesen a gazdáknak.

Elsöprő többséggel szavazta meg az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága a mezőgazdasági eredetű etil-alkoholra vonatkozó bizottsági rendelet visszavonását. Ez komoly magyar siker, hiszen a kérdéses jogszabály a bioetanol import jelentős emelését tette volna lehetővé, amely komoly károkat okozott volna a magyar bioetanol ágazatnak és áttételesen a gazdáknak.

A magyar gazdákat féltették

A tegnapi szavazást követően Erdős Norbert fideszes európai parlamenti képviselő kiemelte: “Az Európai Bizottság az egyszerűsítés álcája mögé bújva megszüntetné a negyedéves etil-alkohol jelentési kötelezettséget, továbbá megszüntetné az etil-alkohol import-engedélyekkel kapcsolatos eljárási kötelezettségek jelentős részét. Ez azt eredményezné, hogy sokkal egyszerűbben és a jelenleginél jóval kisebb adminisztratív akadállyal lehetne etanolt behozni az EU-ba”.

Következésképpen, óriási etanol-import növekedés menne végbe az uniós piacon. “Ez a helyzet az európai, köztük a magyar bioetanol-előállítók tönkremenetelét eredményezné. Ezt meg kellett akadályoznunk, hiszen a bioetanol gyártása egyrészt stabil jövedelmet biztosít számos növénytermesztő gazdának, másrészt jelentős mennyiségű GMO-mentes és egészséges takarmányt állít elő, amelyre most nagyobb szükség van Magyarországon, mint valaha” – emelte ki a néppárti politikus.

Környezetvédelmi aggályok is felmerültek

Erdős Norbert hozzátette, hogy az EU-USA és a később realizálódó EU-Dél-Amerikai Szabadkereskedelmi Társulás tárgyalásai során fontos érdeke lesz a másik félnek az európai etanolt védő vámok lebontása és a piacra jutást nehezítő szabályok eltörlése. “A problémás bizottsági rendelet e külföldi törekvés könnyebb keresztül vitelét tenné lehetővé. Az európai és a magyar érdekek védelmében ezt el kellett utasítanunk” – mondta a néppárti politikus.

A fentieken túl környezetvédelmi aggályok is felmerülnek a bizottsági rendelettel kapcsolatban: a jelentős etanol exportőr harmadik országokban GMO növényekből állítanak elő bioetanolt. Másrészt, e helyeken esőerdőket vágnak ki és a földekről elüldözik a gazdákat azért, hogy bioetanol előállítás céljából hatalmas monokultúrás kukorica-, repce- vagy pálmaültetvényeket létesítsenek. “Amennyiben beengedjük nagy mennyiségben a külföldi bioetanolt, akkor az EU is hozzájárul a fent említett negatív hatásokhoz” – figyelmeztetett Erdős Norbert.

“Az első jelentős lépést megtettük” – mondta a néppárti politikus. Fontos azonban, hogy az EP plenáris ülésen is megerősítse a parlamenti bizottság döntését. Erre várhatóan még májusban sor kerül.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.