Gazdaság

Megvédtük a magyar bioetanolt az importtól

bioetanol(960x640).jpg (Array)
bioetanol(960x640).jpg (Array)

A bioetanol-import jelentős emelése komoly károkat okozott volna a magyar ágazatnak és áttételesen a gazdáknak.

Elsöprő többséggel szavazta meg az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága a mezőgazdasági eredetű etil-alkoholra vonatkozó bizottsági rendelet visszavonását. Ez komoly magyar siker, hiszen a kérdéses jogszabály a bioetanol import jelentős emelését tette volna lehetővé, amely komoly károkat okozott volna a magyar bioetanol ágazatnak és áttételesen a gazdáknak.

A magyar gazdákat féltették

A tegnapi szavazást követően Erdős Norbert fideszes európai parlamenti képviselő kiemelte: “Az Európai Bizottság az egyszerűsítés álcája mögé bújva megszüntetné a negyedéves etil-alkohol jelentési kötelezettséget, továbbá megszüntetné az etil-alkohol import-engedélyekkel kapcsolatos eljárási kötelezettségek jelentős részét. Ez azt eredményezné, hogy sokkal egyszerűbben és a jelenleginél jóval kisebb adminisztratív akadállyal lehetne etanolt behozni az EU-ba”.

Következésképpen, óriási etanol-import növekedés menne végbe az uniós piacon. “Ez a helyzet az európai, köztük a magyar bioetanol-előállítók tönkremenetelét eredményezné. Ezt meg kellett akadályoznunk, hiszen a bioetanol gyártása egyrészt stabil jövedelmet biztosít számos növénytermesztő gazdának, másrészt jelentős mennyiségű GMO-mentes és egészséges takarmányt állít elő, amelyre most nagyobb szükség van Magyarországon, mint valaha” – emelte ki a néppárti politikus.

Környezetvédelmi aggályok is felmerültek

Erdős Norbert hozzátette, hogy az EU-USA és a később realizálódó EU-Dél-Amerikai Szabadkereskedelmi Társulás tárgyalásai során fontos érdeke lesz a másik félnek az európai etanolt védő vámok lebontása és a piacra jutást nehezítő szabályok eltörlése. “A problémás bizottsági rendelet e külföldi törekvés könnyebb keresztül vitelét tenné lehetővé. Az európai és a magyar érdekek védelmében ezt el kellett utasítanunk” – mondta a néppárti politikus.

A fentieken túl környezetvédelmi aggályok is felmerülnek a bizottsági rendelettel kapcsolatban: a jelentős etanol exportőr harmadik országokban GMO növényekből állítanak elő bioetanolt. Másrészt, e helyeken esőerdőket vágnak ki és a földekről elüldözik a gazdákat azért, hogy bioetanol előállítás céljából hatalmas monokultúrás kukorica-, repce- vagy pálmaültetvényeket létesítsenek. “Amennyiben beengedjük nagy mennyiségben a külföldi bioetanolt, akkor az EU is hozzájárul a fent említett negatív hatásokhoz” – figyelmeztetett Erdős Norbert.

“Az első jelentős lépést megtettük” – mondta a néppárti politikus. Fontos azonban, hogy az EP plenáris ülésen is megerősítse a parlamenti bizottság döntését. Erre várhatóan még májusban sor kerül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik