Gazdaság

Beindult a brit gazdaság

Az önálló devizával és jegybankkal rendelkező brit gazdaság az elmúlt időszakban látványosan erőre kapott.

Az elmúlt évek lendülete után idén egyértelműen megtorpant a német gazdaság, miközben Nagy-Britannia látványosan magára talált – írja a K&H Alapkezelő közleménye. A következő években ezért könnyen lehet, hogy a brit gazdaság lesz az Európai Unió növekedésének legfőbb motorja.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

A saját deviza és jegybank önálló kamat- és árfolyam-politikát tesz lehetővé a szigetország számára, nagyobb mozgásteret enged a gazdaságélénkítő lépéseknek. Ennek köszönhető, hogy a válság idején a Bank of England határozottabban és bátrabban vágta vissza az alapkamatot annak érdekében, hogy lendületet adjon a gazdaságnak. Így mára a brit gazdaság esetében 3% körüli, míg uniós szinten csupán 1% alatti növekedésre lehet számítani.

Az alacsony szinten lévő infláció miatt a brit jegybank a továbbiakban is fenn tudja tartani a gazdaságot támogató kamatpolitikát, miközben a munkanélküliség 6 éves mélypontot ért el, és a vállalati eredmények is egyre javulnak, kedvező lehetőséget kínálva ezzel a befektetőknek.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy London a világ és ezzel együtt a fejlett piacok egyik legfontosabb pénzügyi központja, ezért tőkepiacát szigorú nyilvános kontroll és erős vállalati kultúra jellemzi, amely stabil hátteret ad a brit piacon érdekelt vállalatok számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik