Gazdaság

Eldőlt: a kormányt nem érdeklik a tüntetők

internetadó tüntetés (internetadó tüntetés)
internetadó tüntetés (internetadó tüntetés)

A Fidesz sajtóosztálya megerősítette a Hír24-nek, hogy a mai napon benyújtják az internetadó módosítását. Azt, amit már Rogán Antal is belengetett múlt szerdán.

A Hír24 kérdésére a Fidesztől megerősítették, még a mai napon, hétfőn beterjesztik a módosító javaslatot, de arra nem tudtak válaszolni, hogy mikor. Ezzel eldőlt, hogy a kormány süket és vak maradt a tüntetők követelésére, miszerint töröljék el az internetadót, mert ilyen a világon sehol nincs, az árt az információszabadságnak, illetve visszavetheti a magyar gazdaságot.

Így megy a törvényalkotás

Állítólag Orbán Viktor személyesen találta ki a netadót a múlt héten, hogy többek között a rendőrök és a navosok fizetés emelését fedezze belőle. Az ötlet teljesen felkészületlenül érte a Nemzetgazdasági Minisztériumot, az előzőleg semmilyen szakmai anyagban nem szerepelt, és a Fidesz-frakció sem tudott róla. A minisztériumban most néhány nap alatt próbálják számokba és szabályokba önteni Orbán politikai üzenetét, miszerint „ne az emberek fizessék meg az internetadót, hanem a szolgáltatók”, és a mértékre lehet egy 700 forintos felső korlát.

A tervezett adó ellen vasárnap este heves tiltakozások voltak, amiben tízezrek vettek részt. A Fidesz vasárnap közölte:  benyújtja a parlamentnek azt a módosító indítványát, amelyben javasolja, hogy maximum havi 700 forint lehessen az internetadó mértéke. Ez azonban semmilyen újdonságot nem tartalmaz Rogán Antal múlt szerdai “finomításához” képest. A kormány egy hete ugyanazt hajtogatja: ne az emberek fizessék meg az internetadót, hanem a szolgáltatók, de ha mégis fizetnének az emberek, akkor maximum 700 forintot.

Fotó: Berecz Valter

Kedden újabb demonstráció várható

A múlt kedden benyújtott adócsomag-javaslat szerint jövőre az internetszolgáltatásra is kiterjesztik a távközlési adót, amelyet eddig a hanghívások, az SMS-ek és az MMS-ek után fizettek a távközlési szolgáltatók. Az előterjesztés szerint az adó mértéke minden megkezdett gigabyte adatforgalom után 150 forint lehet.

A módosító javaslat szerint az adatforgalom utáni adó mértékét 700 forintban maximalizálnák. Nem világos, hogy a korlát napi vagy havi 700 forintnál lenne-e, ahogy az sem, hogy nettó vagy bruttó összeggel számolnak-e. Az internetes előfizetéssel rendelkező cégek netadójának mértéke a Fidesz sajtóközleményében nem szerepel, Rogán korábban 5000 ezer forintos felső korlátot mondott.

Gulyás Balázs (ő szervezte a tüntetést a Facebookon) vasárnap este közölte: 48 óra “haladékot adnak a kormánynak”, hogy visszavonja az internetadóra vonatkozó igazságtalan és értelmetlen törvényjavaslatot; ha ezt nem teszik meg, kedden újra demonstrálni fognak. A Facebokon a szervezők már meg is hirdették a keddi eseményt délután 6 órai kezdettel. 

Az internetadó elmúlt heti eseményeiről ebben a hírfolyamban olvashat bővebben. Friss hír, hogy az MSZP ma beadta a netadó eltörlésére vonatkozó módosítóját.

Update: Rogán Antal hétfő délután bedobott egy új indoklást, hogy miért kell a netadó. Ezzel egy hét alatt többször változott az indoklás, ami sokat elmond a kormány szakértelmére nézve ebben a fontos kérdésben. A Rogán-féle módosítóról, amelyben benne van a cégekre vonatkozó maximum 5000 forint is, ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter múlt hét kedden még azzal indokolta az internetadót, hogy “a kormány megfigyelte, egyre többen telefonálnak az interneten”. Múlt hét szerdán miniszterelnökségi forrásokból az derült ki, hogy a rendőrök, katonák, navosok béremelésére kell a netadó. Bár ezt Rogán Antal “teljességgel kacsának” minősítette.

Hétfőn viszont – meglehetősen cinikusan – már azt mondta: azt javasolják a kormánynak, hogy a netadóból származó bevételeket a jelentős részben európai uniós forrásból megvalósuló, a szélessávú internet kiterjesztésére irányuló program önrészeként használják fel.

Tehát a netadó azért kell, hogy minél több ember netezhessen!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik