Gazdaság

A legpofátlanabb csalások 2013-ban

számla (számla)
számla (számla)

Topfogások a NAV-nál: a legnagyobb, a legbutább, a legcselesebb adózási és vámügyek a könyvelési csalástól és az adóeltitkolástól a fiktív számlákon át a kábítószerrel átitatott gyerekruhákig, a csempészett cigarettáig és a cégtemetőig.

Az adóhatóság továbbra is úgy tapasztalja, hogy sokan és igen leleményesen próbálják kijátszani az adózási és a vámszabályokat. Fiktív számlákkal igénylik vissza az áfát, többmilliós értekben próbálnak a Tiszán úsztatva cigarettát behozni. Nem ritka a védett állat csempészése és azon sem lepődnek meg a pénzügyőrök, ha egy közúti ellenőrzéskor egy járműből, sok esetben postai csomagból amfetamingyanús anyag kerül elő.

Az adózási típusú ügyek felgöngyölítéshez internetes hirdetéseket böngészve árukat, szolgáltatásokat rendelnek, fitneszórákra járnak, akupunktúrás kezelésen vesznek részt, olykor tetováltatnak. Az idén sem maradtak el a topfogások. Íme egy szubjektív top 13+1 lista.

1. Kábítószerrel átitatott gyermekruhák a reptéren

A pénzügyőrök egy Argentínából érkező csomagot vámvizsgálatra jelöltek ki. Ennek oka az volt, hogy a benne lévő ruhaneműk tapintása kemény volt. Jól tippeltek. Kiderült, hogy a gyermekruhákat mintegy egy kilogramm folyékony kokainnal átitatva próbálták behozni a csempészek. De lebuktak.

2. Műtárgyakat és római kori pénzérméket akartak kivinni

Hegyeshalom környékén egy Ausztria felé tartó bolgár kisbuszban római kori ezüst pénzérmék valamint egyéb pénz- és érmegyűjtemények, kora középkori bronzpipák, szíjveretek, plombák, súlyok, kések, ékszertöredékek, bronzkori nyílhegyek és egy feltehetően kelta kori kard volt elrejtve. 45 millió forint értékben Az utasok azt mondták, a rakomány az övék. De a kivitelre nem volt engedélyük, csak egy sorszám nélküli számlával próbálták igazolni a tulajdonlást. Lekapcsolták őket.

3. Pénzügyőr buktatta le a(z ál)pénzügyőrt

Vicces lehetett az az eset, amikor két pénzügyőr egymást igazoltatta – az egyikről ugyanis kiderült, hogy ő csak kamuzik. Az „álfinánc” egész számla- és bélyegzőarzenált tartott magánál, továbbá azzal az ürüggyel ellenőrzött, hogy a vendéglátóhely ellen lakossági bejelentést tettek. Kivonták a forgalomból.

4. Itt a vonat, hol a vonat?

Nem mindennapi „ügyeskedés” volt az sem, amikor az azonos személyi körhöz tartozó társaságok egy üzemképtelen mozdonyt forgalmaztak egymás között úgy, hogy annak értéke egy év alatt közel tízezerszeresére nőtt. A vizsgálat 27 millió forintos adóhiányt állapított meg, melyet további 20 millió forint bírság és késedelmi pótlék is növelt.

5. Százötvenmillió a semmiből?

Az ellenőrök figyelmét egy magánszemély azzal keltette fel, hogy több éven át nem nyújtott be adóbevallást, jövedelemmel nem rendelkezett, mégis egy gazdasági társaság bankszámlájára több mint százötvenmillió forintot fizetett be. Mivel nem tudott magyarázatot adni, 100 millió forintra büntették.

6. Tízezer embert károsított meg a cégtemető

Egy közokirat-hamisítással induló vizsgálatnál szúrták ki a cégtemetőt. A bűnszervezet jellemzően sok alkalmazottat igénylő területen dolgozott. A cégek őrzés-védelemmel, takarítással, munkaerő-kölcsönzéssel, szállítmányozással foglalkoztak és több ezer munkavállalót alkalmaztak feketén. A nyomozás adócsalást, költségvetési csalást, csalást, sikkasztást, csődbűncselekményt és számvitel rendjének megsértése gyanúját tárta fel.

Az is kiderült, hogy a szervezetben sorra buktattak be cégeket, ezek helyére nyomban új társaságok léptek, amelyek szintén rövid időn belül eltűntek.  A NAV 51 cégnél több mint 443 millió forint adóhiányt állapított meg. Házkutatásokat végeztek, vagyontárgyakat és bűnjeleket foglaltak le, 23 személyt őrizetbe vettek és csaknem 200 bankszámlát zároltak. A bűnszervezet egyik irányítójának otthonában valóságos fegyverarzenált találtak a nyomozók.

7. Hamis mosószer, tonnaszámra

A pénzügyi nyomozók a fővárosban és a Dél-Alföldön számoltak fel egy-egy mosószer-hamisító üzemet. A két ügyben összesen 4,5 tonna hamis mosóport, több mint 32 ezer liter folyékony mosószert, másfél ezer doboz hamis vízlágyítót, több ezer kilogramm alapanyagot, és a gyártáshoz használt eszközöket, csomagolóanyagokat foglaltak le.
Az elkövetők éppen egy teherautóról rakodták le a frissen érkezett alapanyagokat, az épületben pedig „nagyüzemben” folyt a munka.

Az egyik helyiségben egyszerű mosószódát töltöttek ismert márkájú vízlágyítóként felcímkézett dobozokba. A másik helyiségben pedig éppen betonkeverővel vegyítettek konyhasót egy olcsóbb kategóriájú mosóporral, majd a keveréket ismert mosószermárkaként felcímkézett kartondobozokba és vödrökbe öntötték. A hamisított árut raklapokra pakolták, zsugorfóliázták és piacon értékesítették. Szóval így vegyünk a piacon olcsón márkás(nak hitt) mosószert.

8. Biciklis futár vitte házhoz a cigit

Kétszer is rajtavesztett az a magyarbánhegyesi nő, aki biciklis futárral értékesítette az ukrán cigarettát. A pénzügyőrök 1672 doboz cigarettát és három kiló fogyasztási dohányt foglaltak le nála, és előbb hat, majd tízmillió forintos bírságot szabtak ki rá.

A nő elmondta a pénzügyőröknek, hogy a cigarettát több alkalommal vásárolta, a magyarbánhegyesi és medgyesegyházi piacon, majd azt haszonszerzési céllal továbbértékesítette a házánál és a lakóhelye környékén. Nemegyszer biciklis futárt is alkalmazott. Elmondása szerint ezt a tevékenységét majdnem egy évig végezte. 

9. Hamis cipő, harisnya és kabát, több mint 300 millió forint értékben

Több kamionban is találtak hamis ruhaneműt és cipőt. Egy szlovák kocsiban például összesen 78 ezer darab, Alina márkajelzéssel ellátott, különféle színű női vastag harisnya került elő 156 millió Ft értékben. Egy hongkongi járműben pedig 38,6 ezer Converse formatervezési oltalom alá eső tornacipőt találtak 96 és fél millió Ft értékben. A másik távol-keleti kamionban pedig 6,5 ezer darab Gallop márkajelzésű női télikabátot foglaltak le 52 millió Ft értékben.

10. Pálinkát és bort pancsoltak

530 liter cukrozott szilvacefrét, 360 erjedésben lévő szeszes folyadékot, kiszerelt bort, valamint illegális 140 literes pálinkafőző berendezést is találtak egy mezőberényi ingatlanon és egy bócsai telephelyen. Előkerült még néhány, pálinkakészítéshez használatos berendezés és eszköz, illetve borászati adalékanyag is, melyeket lefoglaltak. Az ingatlanok magyar tulajdonosa azt mondta, saját célra akarta csinálni a megengedett 100 literesnél nagyobb főzővel a rengeteg pálinkát. 

11. Hoppá, doki!

Egy országosan ismert plasztikai sebésznél is tartott házkutatást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, mert a gyanú szerint több százmilliós nagyságrendben titkolta el bevételeit. A gyanú beigazolódott. Mint kiderült, a sebész csupán a tízezer forintos nagyságrendű konzultációs díjakat és néhány műtéti díjat rögzített a hivatalos számlázó programban, miközben kétszáznál is több páciense volt, köztük milliós műtéteket fizetők is. Az orvos a tetemes adóhiány megállapítása és megfizettetése mellett büntetőjogi következményekre is számíthat.

12. Egy szarvasnak hány agancsa van?

Az áfa és a társasági adó ellenőrzésekor derült ki, hogy a vadásztársaságnál a kilőtt vadak, illetve a trófeák száma nincs összhangban a kiszámlázott tételekkel, ugyanakkor tisztázatlan a pénztári bevételek, valamint a bankszámlára érkezett utalások jogcíme. A NAV munkatársai a vadászati hatóság trófealistája alapján derítették ki a vadászatok és a könyvelt adatok eltérését.

Az Országos Magyar Vadászkamara segítségével elérték a vendégvadászokat is, akik zavaros fizetési feltételekről számoltak be, egyikük például azt állította, nem emlékszik, mennyibe került egy 13 kilós, aranyérmes trófea megszerzése. Szakmabeliek szerint ez teljes képtelenség. A NAV mindezek alapján több millió forint megfizetésére kötelezte a vadásztársaságot.

13. Áfával megspórolt akciók

25-30 százalékos árelőnnyel szállt tisztességtelen versenybe a piacon az a pécsi székhelyű bolthálózat, amely működtetői megközelítőleg 430 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek. Az áfacsalók a higiéniára sem voltak kényesek. A pénzügyi nyomozók a kereskedelmi láncolat központi raktárépületében lejárt szavatosságú szaloncukrokat, átcímkézett bonbonokat és állati ürülékkel szennyezett termékeket is találtak. A lefoglalt és zárolt pénz, a bankszámlák és a vagyontárgyak a teljes kárt ellensúlyozták.

13+1 Másfél milliárdos kerítés

Két vállalkozó csupán egy drótkerítést húzott fel arra a területre, ahol egy másfél milliárdos logisztikai központnak kellett volna épülnie, uniós pályázati forrásból. Mint kiderült, sem a bajai vállalkozónak, sem az új tulajdonosnak nem állt szándékában a logisztikai központ megvalósítása. Céljuk egyértelműen a pályázati összeg megszerzése volt.  Az elkövetők akár 8 évi szabadságvesztésre is számíthatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik