Gazdaság

Vigyázat! Csalók trükköznek a gépjárműátírásoknál

Több százan váltak csalók áldozatává azok közül, akik nem maguk intézték megvásárolt autójuk átíratását és a vagyonszerzési illeték befizetését. Hiába fizettek, a pénz nem érkezett be a NAV-hoz. Aki így járt, még egyszer fizetnie kell.

Érdemes ellenőrizniük illetékfizetési kötelezettségük tényleges teljesítését azoknak, akik gépjárművet vásárolnak – figyelmeztet az adóhatóság. A NAV több száz ügyletről derítette ki, hogy a gépjármű átírására hamis illetékbefizetési csekk alapján került sor. A NAV költségvetési csalás, illetve magánokirat-hamisítás miatt feljelentést tett az illetékes nyomozóhatóságoknál.

A gépjármű új tulajdonosát és az államkasszát is megkárosították azok a csalók, akikre az illetékfizetési kötelezettségek vizsgálatakor figyelt fel a NAV. Mint köztudott, ha valaki gépjárművet vásárol, vagyonátruházási illetéket kell fizetnie. Az okmányirodák pedig csak akkor végzik el a gépjárművek átírását, ha az új tulajdonos igazolja, hogy megfizette a kapcsolódó vagyonszerzési illetéket.

Az illetékek nem érkeztek be az adóhatósághoz

A NAV azonban számos esetben tapasztalta azt, hogy az illetékek – az átírás ellenére – nem érkeztek meg a hivatal számlájára. Ezekben az esetekben a NAV kérte, hogy a gépjármű tulajdonosa igazolja a vagyonszerzési illeték megfizetését. Az ügyfelek értetlenül álltak az eset előtt, hiszen a nevükre kiállított forgalmi engedély birtokában az illetéket megfizetettnek vélték. Mint kiderült, az okmányirodákban bemutatott csekkek hamisak voltak. Az elkövetők vagy házilag nyomtatták rá a postai feladást tanúsító adatokat, vagy egy kisebb összeg befizetése mellett utólag a valós értékre írták át.

Hogyan történhetett?

Ez olyan esetekben fordulhatott elő, ha az új tulajdonos nem maga intézte a gépjármű átíratását és az illeték megfizetését, hanem meghatalmazással megbízott vele valakit. Ami egyébként eléggé elterjedt, kényelmes gyakorlat, hiszen a vevőnek könnyebbséget jelent, hogy nem neki kell foglalkoznia az ügyintézéssel. Ezt használták ki a csalók, akik a pénzt ugyan átvették, azonban azt nem (vagy nem teljes összegben) fizették be, és hamisított csekkel igazolták a befizetést. A NAV-tól megtudtuk, országos méretű csalásról lehet szó.

Még egyszer ki kell fizetni

Jó tudni azt is, hogy amennyiben az illeték összege a NAV számlájára nem érkezik meg, a hivatal a vevőt kötelezi az illeték megfizetésére, függetlenül attól, hogy a vevő az illeték összegét korábban már az általa az ügyintézéssel megbízott személynek átadta. És függetlenül attól is, hogy a bemutatott csekkről az okmányirodában sem szúrták ki, hogy hamisított.

Egy átlagos autónál ez több ezer forintos vagy még nagyobb pluszkiadást jelenthet a becsapott vevőnek. Egy 71 kW-os, hároméves autónál például több mint 46 ezer forint az illeték összege.

A NAV azt javasolja, hogy a gépjárművásárló vagy saját maga fizesse be az illetéket, vagy nagyon körültekintően járjon el a meghatalmazott kiválasztásakor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik