Gazdaság

Érdeklődő jön – mit tegyek?

Múlt alkalommal eljutottunk odáig, hogy a privát feladott hirdetéseink mellett már (ha akartunk) megkötöttük a megbízható ingatlanosokkal a szerződéseinket is. Innentől már várhatjuk az érdeklődőket, akik vagy minket hívnak a feladott hirdetéseinkre, vagy az ingatlanos hozza őket. Mindkét esetben olyan ingatlannal várjuk őket, ami a legjobb oldalát mutatja!

1. Takarítás, rendrakás
Alapvető, hogy ha érdeklődő jön, akkor a megadott időpontra takarítsuk ki és tegyük rendbe ingatlanunkat. Egy ápolt benyomást keltő lakás vagy ház nagyobb bizalmat kelt a vevőjelöltben. Ha koszos, rendetlen az ingatlanunk, az azt sugallja, hogy máskor sem viseljük gondját, és ez elijesztheti az érdeklődőt. Legyenek tiszták az ablakok és a függönyök, hogy a lehető legtöbb fényt eresszék be.
Ha kertes házat szeretnénk eladni, akkor próbáljuk meg a kertet is a lehető legszebb formájába varázsolni, hiszen a ház mellett az is fontos.
A megtekintés időpontjára szellőztessünk ki, főleg ha dohányosok, kutyák, stb. is laknak az ingatlanban.

2. Kutyák, macskák, gyerekek
A házikedvenceket – ha lehet – a megtekintés időpontjára zárjuk ki a házból. Ha lakásunk van, akkor kérjünk meg valakit, hogy vigye el őket sétálni. Az ingatlanban pedig tegyük el a háziállatokra utaló tárgyakat; fekhelyeket, tányérokat, itatókat. Mert bár a cikk írója nagy állatbarát, de abban nem lehetünk biztosak, hogy a látogatónk is az lesz. Egyrészt lehet, hogy nem fog örülni, ha a kutyánk vagy macskánk üdvözli őt, másrészt sok a sztereotipia az állattartókkal és otthonaikkal szemben.
Az sem baj, ha a pajkos gyermekünk a megtekintés időpontjában az oviban vagy a nagyinál lesz, és nem játszik majd indiánosat az érdeklődővel.

3. Pontosság
Az emberek többségének alap dolog, de azért megemlítem, hogy a megbeszélt időpontra legyünk ott. Azért is fontos ez, mert sokan egy napra több ingatlan megtekintését is beütemezik, és nem fogják jó néven venni, ha miattunk borul az időbeosztásuk.

4. Áralku
Sok érdeklődő már az első telefonhívás során megkérdi, hogy “és mennyi az alja?”. Ne legyünk magunk ellenségei, és kérjük meg az illetőt, hogy majd azután beszéljünk az esetleges eladási árról, ha már látta is az ingatlant, hiszen addig nincs is ennek értelme.
Ha az ingatlanos hozza az érdeklődőt, és korábban már elárultuk a minimálárunkat, akkor ne legyenek illúzióink, azt már tudja a vevőjelölt. De ebben az esetben se adjuk fel a küzdelmet az esetleges magasabb ár érdekében. A legjobb az, ha arra kérjük a komolyabb szándékú érdeklődőket, hogy adjanak ajánlatot. Sokáig azonban ne várassunk senkit a válasszal, hiszen azzal magunkat is komolytalanná tesszük, plusz lehet, hogy a vevő másik ingatlant választ.
Sokszor az ingatlanos nem akarja hagyni, hogy a tulaj és az érdeklődő egymással tárgyaljon az árról. Ha így tesz, akkor kérjük meg, hogy üljön le velünk (a tulajjal és az érdeklődővel) egy asztalhoz, és úgy beszéljék meg az árat. Az nem túl hatékony, ha mindkét fél csak üzengetni tud egymásnak az ingatlanoson keresztül…

5. Az ingatlan bemutatása
Bízhatja az ingatlanosra, vagy megteheti maga is. Én az utóbbit ajánlom, hiszen a tulajdonos mindig többet tud az ingatlanáról, mint bármelyik ingatlanos. Ha ezzel az ingatlanosnak problémája van, akkor mondja neki, hogy tartson Önökkel! A hibákat ne takargassa, sokkal jobb, ha Ön hívja fel rájuk a figyelmet, mintha az érdeklődő venné észre.

6. Érdeklődők elmentése
Nagyon fontos, hogy minden potenciális vevő elérhetőségét mentse el magának. Később, ha esetleg levinné az árat, akkor érdemes mindegyiküket értesíteni erről, hiszen lehet, hogy az új áron már megvennék az ingatlant. Ugyanígy értesítse azokat az ingatlanosokat is, akikkel szerződésben áll, majd pedig ellenőrizze, hogy frissítették-e az új árral a hirdetéseiket!

7. Számlák, banki papírok
Szinte biztos, hogy a komolyabb érdeklődők kíváncsiak lesznek az ingatlan rezsijére, illetve arra, hogy milyen banki terhek vannak, amiket rendezni kell. Ha az ezeket bizonyító számlákat, leveleket előkészítjük, akkor hiteles válaszokat adhatunk ezekre a kérdésekre. Ha voltak felújítások, javítások a házon/lakáson, akkor az ezeket igazoló papírokat is mutassuk meg az érdeklődőnek.

8. Kerülje a kétes ügyleteket!
Ne menjen bele olyan ügyletekbe, amik kicsit is problémásnak tűnnek! Ha ilyennel találkozik, akkor kérje ki egy (a vevőtől független) ügyvéd tanácsát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik