Gazdaság

Ki kit hibáztat a devizahiteles válságért?

Devizahitel  (Euró, Deviza, Válság, Hitel)
Devizahitel  (Euró, Deviza, Válság, Hitel)

A gyengülő forintot, a csökkenő jövedelmeket, a bankokat, az államot és magukat a hitelfelvevőket is hibásnak tartjuk a devizahiteles válságban. De akiknek van hitelük, kevésbé ismerik el a maguk felelősségét.

Nem vagyunk elfogultak, ha azt kérdezik tőlünk, ki a hibás a devizahiteles válság kialakulásáért. Legfeljebb akkor, ha magunk is érintettek vagyunk a kérdésben, és nem tudjuk törleszteni a hitelünket – derül ki a Lakásfókusz Elemzési Központ felméréséből.

A lakosság szerint a forint gyengülése, a csökkenő jövedelmek és a bankok nem eléggé körültekintő hitelezési politikája, a devizaadósok felelőtlen hitelfelvétele és a hiányos szabályozás nagyjából egyformán okolhatóak a kialakult devizahiteles válsághelyzetért.

Viszont akiknek van devizahitelük, inkább azt mondják, a forintárfolyam és a csökkenő jövedelmek miatt lett rossz a helyzet. Akiknek meg nincs, azok hozzáteszik azt is: leginkább a devizahitelesek tehetnek a sorsukról.

Az adósok egyébként inkább a külső tényezőknek tulajdonítanak szerepet, de a saját felelősség megítélésben eltérés van közöttük, aszerint, hogy tudják-e fizetni a hitelüket, vagy sem. Utóbbi csoportból ugyanis kevesebben érzik úgy (63 százalék helyett csak 40 százalék), hogy a felelőtlen hitelfelvétel is hozzájárult a problémákhoz.

A felmérés készítői úgy értékelték a válaszokat, hogy azok meglepően objektívek voltak, és még az érintettek is reálisan gondolkodnak saját helyzetükről. Ma Magyarországon mintegy százezer embernek okoz komoly nehézséget a devizahitele törlesztése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik