Gazdaság

Így mentené az adósokat a felügyelet

Korlátlan időre tolná ki az árfolyamgát igénybevételének határidejét a felügyelet.

Minden devizahitelesnek 5 évig járna a védelem, és az adós ismét igénybe vehetné az árfolyamgátat, ha a gyűjtőhitelt törlesztette – ez áll Szász Károlynak, a PSZÁF elnökének javaslatában – írja az énpénzem.hu.

Az árfolyamgát 2013. március 29-i határidejét korlátlan időre kitolnák – ez áll a PSZÁF elnökének, Szász Károlynak a javaslatában, ami január vége óta fekszik a kormányzat asztalán. A devizahitelek átlagos hátralévő futamideje 12 év, így mindössze 7 év nem lenne védett az adósoknak. A javaslat szerint a jövőben a hátralévő futamidő alatt bármikor beléphetne az árfolyamgátba a devizahiteles, az sem korlátozná, hogy mennyi ideig tart még a törlesztés. 

A felügyelet hatástanulmánnyal kiegészítve küldte el javaslatát, amely a határidő kitolásán kívül több más elemet is tartalmaz. Noha eredetileg 2017. június 30-án járna le a programba belépett adósok számára az árfolyamrögzítés, a javaslat szerint minden belépő 60 hónapig törleszthetne rögzített árfolyamon. Azok is, akik már beléptek a rendszerbe – mondta Binder István, a felügyelet szóvivője a portálnak.

A felügyelet lehetővé tenné az adósoknak azt is, hogy ha lejárt az árfolyamgát 5 éves, védett periódusa, akkor a gyűjtőhitel-számlán felhalmozott adósság kifizetése után ismét belépjenek az árfolyamgát rendszerébe. Így reális lehetőséget látnak arra, hogy néhány éves törlesztés, és a gyűjtőhitel kifizetése után ismét védve legyen az ügyfél. A felügyelet szerint ezen a módon lehetne kezelni a devizahiteles problémát.

A devizahitelek forintosításával kapcsolatban az Azenpenzem.hu azt írta, hogy lehetnek olyan devizahitelek, amelyeknél továbbra is jobban jár az adós, ha nem tér át forinthitelre. Persze kérdés, mennyit engednének majd el forintosításkor a tartozásából. A Népszabadság szerint elképzelhető, hogy a programot a jegybank is segítené devizatartalékával, ahogyan tette azt egy éve a végtörlesztés esetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik