Élő Nagyvilág

Megrohadnak a napon a Gázába tartó élelmiszerszállítmányok, mert zárva rafahi átkelő

Ashraf Amra / AFP
Deir Al-Balag, Gáza 2024 május 22-én
Ashraf Amra / AFP
Deir Al-Balag, Gáza 2024 május 22-én

A háború tegnapjának főbb hírei:

  • Németország nem ismeri el a palesztin államot
  • Netanjahu hivatala felháborítónak nevezte a népirtásról szóló vádakat
  • A Nemzetközi Bíróság elrendelte a rafahi offenzíva leállítását
  • Izraeli hadügyminiszter: Folytatjuk a harcot!
  • Három túsz holttestére talált rá az izraeli hadsereg.

Az EU-ból is nyomást helyeznek Izraelre, hogy állítsa le a rafahi inváziót

Izraelnek végre kell hajtani a Nemzetközi Bíróság (ICJ) pénteki határozatát, és azonnal le kell állítania a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban folytatott katonai offenzíváját – hangsúlyozta Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő az X-en közzétett szombati bejegyzésében.

„Az ICJ végzései kötelezőek a felekre nézve, és azokat teljes mértékben és hatékonyan végre kell hajtani” –hívta fel a figyelmet Borrell, aki egyúttal felszólította Izraelt, hogy tartsa nyitva a rafahi átkelőt a humanitárius segítségnyújtás számára, és biztosítsa, hogy minden ENSZ által megbízott szerv végezhesse a népírtás vádjának kivizsgálására irányuló feladatait. Azt is hangsúlyozta, hogy Izraelnek jelentést kell benyújtania az ICJ-nek a pénteki végzés végrehajtása érdekében hozott valamennyi intézkedéséről.

A Dél-afrikai Köztársaság a Nemzetközi Bíróságon népirtás vádjával indított keresetében gyors intézkedéseket sürgetett Izraellel szemben, valamint a Rafah elleni izraeli offenzíva leállítását kérte. Pénteken a hágai székhelyű ICJ határozatában közölte: Izraelnek azonnal le kell állítania katonai offenzíváját Rafah területén, és minden más akcióját, amely olyan életkörülményeket okozhat a gázai palesztinoknak, amelyek a népcsoport teljes vagy részleges fizikai megsemmisítését okozhatják. Az ENSZ-bíróság kitért a határátkelőhelyek helyzetére is, és úgy foglalt állást, hogy azokat a lehető leghamarabb újra meg kell nyitni, hogy a humanitárius segélyek bejussanak a Gázai övezetbe. A bíróság hozzátette: az ENSZ megfigyelőinek a lehető leghamarabb be kell jutniuk a területre, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy semmilyen esetleges háborús bűncselekmény bizonyítéka nem tűnik el onnan.

Az ICJ szerint a végzés meghozatalára azért volt szükség, mert a bíróság által januárban, majd márciusban elrendelt ideiglenes intézkedések nem kezelik teljes mértékben az ostromlott palesztin enklávéban kialakult helyzetet.

(MTI)

A rafahi határon kamionszám rohadnak az élelmiszersegélyek

A Reuters riportban számol be arról, hogy az Egyiptomból a Gázai övezetbe való belépésre váró élelmiszer egy része rohadni kezdett, mivel a rafahi határátkelő harmadik hete zárva tart a segélyszállítmányok előtt – mindeközben a palesztin területen élők helyzete egyre romlik, egy globális éhségfigyelő 2,3 millió embert fenyegető éhínségre figyelmeztet.

A riportban teherautószám látható rothadó, férges burgonya, hagyma, tojás.

Egy teherautósofőr, Mahmúd Husszein elmondja, hogy áruját egy hónapja rakták a járművére, az élelmiszerek egy részét selejtezte, más részét olcsón értékesítette. Úgy fogalmaz:

Alma, banán, csirke és sajt, sok minden elromlott, néhány dolgot visszavittek, és az eredeti árának a negyedéért adják el. A hagymát, amit viszünk, férges, legjobb esetben is állatok eszik meg.

Rafah volt a humanitárius segítségnyújtás és bizonyos kereskedelmi szállítmányok fő belépési pontja, mielőtt Izrael május 6-án fokozta katonai offenzíváját a határ gázai oldalán, és átvette az irányítást a palesztin oldalról.

Pénteken Egyiptom és az Egyesült Államok megállapodott abban, hogy segélyt küldenek az izraeli Kerem Shalom átkelőn keresztül mindaddig, míg meg nem nyílik a rafahi átkelő.

Az ENSZ adatai szerint május 7. óta egyetlen teherautó sem kelt át Rafahon, és nagyon kevés Kerem Shalomon. Ettől az időponttól kezdve összesen valamivel több mint 900 teherautó jutott be Gázába, míg az ENSZ szerint naponta legalább 500 teherautó szükséges.

Olvasói sztorik