Gazdaság

Rezsicsökkentés: nem mindenkinek jön ki a tíz százalék

Átmenetileg rosszabbul és jobban is járhatnak a rezsicsökkentésnél az átalánydíjasok azokkal szemben, akik mindig pontosan a havi fogyasztásuk után fizetnek. Attól függ, ki nyer, hogy mikor van az éves elszámolás, és mennyire ingadozó az éven belül a fogyasztás.

Az átalánydíj lényege, hogy minden hónapban azonos mennyiséget számláznak le, az átlagfogyasztás alapján. És az éves elszámolásnál is időarányosan (átlagfogyasztással) nézik az árváltozásokat.

Aki viszont minden hónapban közli az óraállását, és az alapján fizet, az az aktuális (kicsi vagy nagy) fogyasztása alapján kapja a számlát. És a 10 százalékos rezsikedvezményt is. Ebből aztán adódhatnak különbségek az első évben a kedvezmény érvényesítésénél a havi fogyasztást fizetők és az átaánydíjasok között, ha az utóbbiaknak nem az árváltozás előtt van az éves elszámolás.

Amikor mindegy, hogyan fizetünk

Ha valaki pont az év végével kapta meg az elszámoló számláját, akkor mindenképpen érvényesül nála a 10 százalékos kedvezmény januártól, akár átalánnyal fizet, akár a havi fogyasztása alapján. De ha nem az év végén olvasták le az óráját, akkor ez már nem ilyen egyértelmű. Nyerhet és veszthet is ahhoz képest, mint ha mindig az aktuális havi fogyasztását fizetné.

Nézzünk példákat! A gázfogyasztás például tavasz elején, télen és ősz végén magas (amikor fűtünk), a többi hónapban ennél jóval kisebb. Akinek nyár közepén van az éves elszámolása, az a januártól érvényes 10 százalékos rezsikedvezményt hat hónapra kapja meg az elszámolásig. Ebben a hat hónapban lesz három nagy és három kis fogyasztású, amelyek kiegyenlítik egymást. Vagyis ebben az esetben az átalánnyal is eléri az átlag tíz százalékos rezsicsökkenétst.

Ki jár jobban, és ki kevésbé jól?

Ha viszont a kis fogyasztású időszak (nyár) közepe után van az elszámolási évfordulója, jobban járhat az átalánnyal, mint ha havonta fizetne. Ugyanis ekkor az éves elszámolásig több kis fogyasztású hónap esik bele a rezsicsökkentésbe, mint nagy fogyasztású. És mivel az átalánydíjas a többségben lévő kis fogyasztású hónapokra is átalányt fizet, így az éves elszámolásig nagyobb összegre kap kedvezményt, mintha havidíjas lenne.

Azonban ha a nyár közepe előtt van az óraolvasás, akkor az éves elszámolásban vagy nem is lesznek kis fogyasztású hónapok a rezsicsökkentéssel érintett időszakban, vagy pedig kisebbségben lesznek. Emiatt az első elszámolási időszakban az átalánydíjas kevesebb kedvezményt tud érvényesíteni, mint ha a havi fogyasztása után fizetne.

És még valami: ha a januárin kívül még kétszer lesz rezsicsökkentés (ahogy ezt már meghirdették), akkor még nagyobb különbségek lehetnek az árkedvezmény érvényesítésénél a havi fogyasztást fizetők és az átalánydíjasok között. De hogy mennyivel, azt nehéz megmondani.

Inkább a fűtésnél lehet eltérés

Ahol állandóan laknak, ott átlagban egész évben kiegyensúlyozott az áramfogyasztás – mondta megkeresésünkre az Elmű. Hiába világítunk télen többet, ez viszonylag kis súllyal szerepel a számlában. Villannyal pedig nagyon kevesen fűtenek. Ezért az áramszámláknál a rezsicsökkentés realizálásánál átlagban nem várható eltérés az átalánydíjas és a havidíjas fogyasztók között.

A gázból viszont október–május között a fűtési szezonban lényegesen nagyobb a fogyasztás, mint a május–októberi időszakban (ilyenkor csak a meleg víz jelent költséget) – írta érdeklődésünkre a Tigáz. Jellemző arányt azonban nem tudtak mondani, amit azzal indokoltak, hogy évenként változó: leginkább attól függ, hogy mennyire enyhe az időjárás a fűtési szezon idején.

Egyébként mindkét cégnél eltérő időpontokban van az egyes fogyasztóknál az éves elszámolás, ahogy számos más szolgáltatónál is.

A Főtávnál most lesz változás

A cégnél az átalánydíjas fogyasztók egységesen január végén kapják meg a decemberrel lezárt előző évi elszámoló számlájukat. Így náluk mindenkinek egységesen januártól kezdődik a következő éves elszámolás, vagyis nem lesz eltérés a havidíjasoknál és az átalánydíjasoknál a januártól járó rezsicsökkentés érvényesítésénél.

Viszont ha tavasszal és ősszel is lesz rezsicsökkentés, akkor már megjelenhet a különbség. Bár a tavaszi csökkentés lehet, hogy mégsem hoz eltérést, mert az új önkormányzati rendelet szerint ezentúl minden év április 30-ával fogják elszámolni az egyenletes díjat fizetők éves fogyasztását.

Persze ha valaki most kevésbé jól járna átalánydíjasként, annak sem biztos, hogy jó választás lehet azonnal visszaállni arra, hogy havi fogyasztás alapján fizessen. Mert amíg hideg van, az átalánynál jóval magasabb összegű számlákat kaphat. Ami nagyobb gond lehet, mint ha a 10 százalékos rezsicsökkentésből elveszít egyet-kettőt.

Mostantól ingyenesen hívható számon válaszolnak a rezsicsökkentéssel kapcsolatos kérdésekre a Magyar Energia Hivatal szakértői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik