Gazdaság

Vergődik az ipar

fémipar (fémipari szakmukás)
fémipar (fémipari szakmukás)

Csökkent a feldolgozóipar termelése és megrendelései is. Októberben 1,7 százalékkal volt kevesebb az ipari termelés mennyisége összességében, mint egy éve. Az első tíz hónapban pedig 0,9 százalékos mínuszban vagyunk tavalyhoz képest.

A visszaesést elsősorban a híradástechnikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenése okozta, amelyet a járműgyártás és az élelmiszeripar növekedése sem tudott ellensúlyozni.

A munkanaphatástól megtisztított index októberben 3,8 százalékos csökkenést mutat az egy évvel korábbival összehasonlítva. Az ipar belföldi értékesítése január–októberben 2,7 százalékkal, októberben 4,3 százalékkal volt alacsonyabb a tavalyinál – áll a KSH statisztikájában.

A feldolgozóipar belföldi eladásai októberben 1,0 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipar termelése 1,7 százalékkal esett vissza tavalyhoz képest. Annak ellenére is, hogy a 13 alág közül kilencben (pl. járműgyártás, járművillamossági, -elektronikai készülékek gyártása, élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása) növekedést mértek, amit főleg az exporteladások élénkülése húzott.

Az ipari export 2012 első tíz hónapjában 0,3 százalékkal, októberben 1,2 százalékkal nőtt 2011 azonos időszakához viszonyítva. Októberben a feldolgozóipar exportértékesítésének közel felét adó két alág közül a több mint egynegyed súlyú járműgyártás kivitele 10,6 százalékkal nőtt.

Folytatta viszont mélyrepülését a második legnagyobb súlyú alág: a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása. Főként azért, mert csökkent a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet.

Ami nem túl bíztató: a feldolgozóipar új rendelése októberben összességében 9 százalékkal volt kevesebb, mint tavaly. Az új exportrendelések 9,6 százalékkal, az új belföldi rendelések 4,5 százalékkal estek vissza. Az összes rendelésállomány 1,9%-kal csökkent tavaly októberhez képest.

Az év első tíz hónapjában az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 1,2 százalékkal növekedett a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében. Viszont ez a növekedés 2,1 százalékos létszámcsökkenés mellett következett be.

Magyarország területi egységei közül az ipari termelés csak három régióban (a Dél-Alföldön 12 százalékkal, az Észak-Alföldön 1,7 százalékkal, valamint Nyugat-Dunántúlon 0,8 százalékkal) nőtt az előző év első tíz hónapjához képest. A többi régióban 1,2 és 5,1 százalék közötti mértékben csökkent a termelés mennyisége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik