Gazdaság

Több százan perlik a bankokat devizahiteleik miatt

bank (bank, ügyfél)
bank (bank, ügyfél)

Több ezer devizahiteles érzi tisztességtelennek a bankja eljárását.

Léhmann György siófoki ügyvéd szerint tisztességtelenül jártak el a bankok a devizahitelesek ellen a hitel költségeinek megállapításánál, s ezért pert indít több mint kétszáz ügyfele képviseletében. Az ügyvéd kezdeményezésére a Magyar Hírlap és az Echo tévé figyelt fel, s azóta vagy százezren töltötték le a vele készült interjút, s körülbelül 5000 ügyfél érdeklődött már az ügyvédnél.

Az azénpénzem.hu portál információi szerint több olyan ügy is akad, amelyben az adósnak, miután megkereste bankját és közölte, hogy pert indít, sikerült kedvező különalkut kötnie. Léhmann nem tud ilyen esetekről. “Én nem alkudozom, az egyértelmű álláspontom az, hogy a lopott pénz visszajár” – mondja. Az ügyfeleket azonban kifejezetten biztatja, hogy próbálják meg a tárgyalásokat.


Fotó: Népszava / Bielik Istvan

A jogi eljárást egyébként az ügyvéd sem tartja kockázatmentesnek. A hozzá fordulókkal írásban is közli: „tekintettel a kölcsönszerződés megkötése utáni kiegészítésekre, módosításokra, az ügy kimenetele kétséges” – írja a portál. Pervesztés esetén az ügyfél költsége a perérték hat százalékára rúghat. Az ügyvéd azonban nem kér pénzt, mert szerinte a bankok károkozása nemzeti tragédiának tekintendő. Nyert perek esetében is beéri a bíróság által megítélt ellentételezéssel.

Az ügyvéd az Európai Bíróság egy iránymutatására alapozza az ügyét. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közérdekű keresetet indított az Invitel ellen, mert az a hűségnyilatkozattal kötött szerződéseknél új díjat vezetett be, ennek megítéléséhez kért a Pest Megyei Bíróság az Európai Bíróságtól iránymutatást. A luxembourgi testület abban segített, milyen esetekben kell a fogyasztókkal szembeni eljárást tisztességtelennek ítélni. Léhmann György szerint ezzel jogilag világossá vált: a devizahitelesekkel kötött szerződések egyoldalú módosításai semmissé nyilváníthatóak.

A portál cikke szerint nem így gondolják viszont a pénzügyi felügyeletnél (PSZÁF), míg a bankok egyelőre nem nyilatkoztak az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik