Gazdaság

Jó áron kaphatók a bebukott devizahitelesek autói

Több száz vagy ezer visszavett autónak keresnek új gazdát a bankok.

Ahogy a svájci frankban eladósodott autótulajdonosok közül egyre többen kerülnek lehetetlen helyzetbe, nő a visszavett autók száma is. A pórul járt adósok pórul járt finanszírozói sokszor potom áron igyekeznek megválni a nyakukba szakadt autóktól, vagy kereskedőkön, aukciós oldalakon keresztül vagy pedig saját honlapjukon üzemeltetett webáruházakban, aukciós oldalakon.

Sokat elárul a visszavételek miatt gyűlő autóhad méretéről, hogy az OTP-csoporthoz tartozó Merkantil Bank honlapján a képernyő bal felét foglalja el a vásárlásra biztató autó-hitelkalkulátor, s a teljes jobb oldal a visszavett autók közötti keresést ajánlja. A cikk készítésének időpontjában a Merkantil Bank 342 autót kínált megvételre, egy 75 ezer forintos szakadt, kulcs nélküli 1996-os Renault Mégane-tól a 3,8 millió forintért kínált esőszenzoros bőrkárpitos, fűthető tükrös Nissan X-TRAIL 2.0-es terepjáróig.

A CIB Lízing egy komplett teherautó-flottát kínál a visszavett.hu-n, s kamionok és pótkocsis teherautók is szerepelnek az összesen 149 autóból álló kínálatban. A visszavett.hu értékesíti egyébként a Budapest Lízing, az ING, a Toyota, és a Peugeot visszavett autóit is.

A Lombard Lízingnél, amely szintén nagy szeletet hasított ki a válság előtti autófinanszírozásból, 340 személy- és kistehergépjármű van jelenleg árverés alatt. Több mint 20 autó van a kínálatban 300 ezer forint alatt, főleg sokat futott, vagy kicsit tört, több mint tízéves kisautók.


Sok bank az autókat meghirdeti valamelyik használtautó-portálon is

Szakértői jelentéssel

A visszavett autók esetében további előny, hogy a finanszírozók részletes felmérést készítenek az autókról, amelyben a lemezvastagságtól kezdve a fényezés mikron-vastagságú hibáin át sok mindent előre látni lehet – nem úgy, mint egy átlagos használtautó-vételnél, ahol gyakran csak a helyszínen derül fény egy jókora horpadásra, vagy hogy össze-vissza van karcolva az egyik ajtó, esetleg rozsdás a csomagtartó zárja.

Kiderül az is, hogy sok a törött autó a visszavettek között. Egy tipikus példa egy 1998-as Volvo kombi, ami a Lombard Lízing kínálatában szerepel. „A karosszéria a jármű üzemideje és futásteljesítménye alapján várhatónál rosszabb állapotú” – összegzi a szakértői elemzés.

Évek óta álltak garázsban

Ám vannak nulla kilométeres új autók is a kínálatban, nem is egy. A Lombard Lízingnél például van egy 2008-ban forgalomba helyezett 760-as BMW 9,6 millió forintért, s egy 2009-es Nissan Navarra is 4,2 millióért, illetve egy 2004-es Lexus GS is 4,3 millióért.

A finanszírozók sokszor újabb hiteleket is ajánlanak azoknak, akik megvennék az autókat,

A vevőknek áll a vásár

Sok bank az autókat egyébként meghirdeti valamelyik használtautó-portálon is. A használtautó.hu-n például több száz hitelátvállalásos autó is szerepel, s sokszor itt a bank az eladó. Persze nincs könnyű dolguk: a piac a vevőknek kedvez.

Az idén tavasszal húsz százalékkal többen hirdették eladásra személyautójukat, mint egy évvel ezelőtt, a vevői érdeklődés azonban folyamatosan csökken a Használtautó.hu internetes szakportál adatai szerint.  Így abszolút a vevőknek kedvez a piac, bár nem minden kategóriában. A flotta- és gépjárműkezelő LeasePlan Hungária Zrt. szerint az egy-két éves, keveset futott gépkocsikból például hiány van.

Sokan szabadulnának

Az általános gazdasági környezet romlása, valamint a járművekhez kapcsolódó költségek megugrása egyre több autóst kényszerít arra, hogy megpróbáljon megválni járművétől – közölte az autós portál. Adataik szerint az előző évekhez hasonlóan az idén is megugrott a tavaszi hónapokban a hirdetések száma. Ezúttal azonban a szokásos 65-66 ezer helyett csaknem 80 ezer használt kocsit kínáltak eladásra.

2010-hez képest a mini- és kisautók hirdetéseinek száma alig emelkedett, terepjáróból viszont csaknem kétszer, míg egyterű autókból másfélszer annyit hirdetnek meg Magyarországon, mint két évvel ezelőtt.

A kereslet csökkenését is jelzik a számok: a portál februárban még több mint 20 millió hirdetésletöltést regisztrált, májusra ez az érték 16,3 millióra esett. Így a közlemény szerint valószínű az is, hogy a meghirdetett autók nehezebben vagy alacsonyabb áron találhatnak gazdára, mint korábban.

A LeasePlan Hungária Zrt. szerint az egy-két éves, keveset futott gépkocsik iránt nagy a kereslet, a 150 ezer kilométernél többet futott autók viszont kortól függetlenül csaknem eladhatatlanok.A tavaly eladott használt autók csaknem 70 százaléka négyévesnél idősebb volt, de papíron csak 28 százalékukkal tettek meg 150 ezer kilométernél többet.

Lestrapált, de karbantartott

Egy új szabályozás értelmében a kilométeróra állásokat az okmányirodák és a műszaki vizsgáztatók is rögzítik, így nyomon követhetőbbé vált az autók magyarországi előélete. A cég szerint ennek eredménye már látszik a statisztikákban: az első negyedévben átírt autók átlagos kilométerállása 20 százalékkal megnőtt a korábbiakhoz képest.

A LeasePlan a piac átalakulására számít. Várakozása szerint egyre elfogadottak lesznek a 150 ezer kilométert is meghaladó futásteljesítményű, de jó állapotú, nyomon követhető szerviztörténettel értékesített autók. A lassan enyhülő válság azonban továbbra sem kedvez a piac élénkülésének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik