Gazdaság

Sokat spórolhat nekünk Matolcsy nagymamája

Csak a tizedik perctől kezd el ketyegni, és személyenként nem lehet több 700 forintnál havonta a júliustól esedékes telefonadó - értesült az origó.

A Magyar Telekomot meglepetésként érte a távközlési szolgáltatási adó bejelentése – közölte az FN24-gyel a cég kommunikációs igazgatósága. „Az új adónem ügyfeleinket terhelné, és bevezetésével jelentősen nőne a telefonálás és sms/mms küldés adóterhelése. Ez az árszínvonal emelkedéséhez és valószínűleg forgalomcsökkenéshez vezetne, végső soron pedig akár az ország versenyképességére is kedvezőtlenül hatna”.

A mobilcégek szerint a percalapú adó bevezetése prognosztizálhatóan, rövid idő alatt tönkretenné az amúgy is kissé megroggyant magyar mobiltelefon-piacot, más megoldások után néznek. A hvg.hu szerint azt a múlt pénteken kiszivárgott, kézenfekvő iparági ötletet, miszerint a terhet a telefonált percek helyett az elfizetőkre “osszák le” a társaságok, nem mindenki támogatja, így az nem jelenthet alternatívát.


Mi osztanánk, a kormány szorozna?

Fotó: Northfoto

Mi lesz az ingyenes percekkel?

Azokra a kérdésekre, hogy mi lesz a hálózaton belüli ingyenes hívásokkal, a UPC is csak akkor tud majd választ adni, amikor nyilvánosságra kerülnek a tervezett új adónemre vonatkozó jogszabály, jelenleg ugyanis még sok részlet nem tisztázott. „A sajtóban olvasható híradások is arról tanúskodnak, hogy még az sem teljesen eldöntött, hogy percalapú vagy havi átalánydíjas lesz-e az új adó” – mondta Szűcs László, a UPC vállalati kommunikációs igazgatója.

A Telenor sem tudott olyan részletekről beszélni lapunknak, hogy például mi lesz a Családi csomagot választó előfizetőikkel, vagy a flottakedvezményt vásárló ügyfelekkel. Annyit közöltek lapunkkal, hogy még folynak az egyeztetések, és talán péntekre konkrétumokat is tudnak mondani.

A bűvös tíz perc és Matolcsy nagymamája

Csak a tizedik perctől kezd el ketyegni, és személyenként nem lehet több 700 forintnál havonta a júliustól esedékes telefonadó – az origó értesülése szerint ezt maga a szaktárca vezetője mondta a kormánypártok szerdai frakcióülésén. Matolcsy György a saját nagymamája példájával érzékeltette, miért van erre a kedvezményre szükség: állítása szerint nagymamája nem telefonál havonta tíz percnél többet, sokszor inkább megvárja, hogy gyerekei, unokái hívják őt.

A hűségnyilatkozat nem mindig mondható fel

A hírközlési hatóság szerint felmondható a hűségszerződés a telefonadó miatt, ha a kedvezmény a percdíjakat érinti. Ha készülékvásárlás miatt vállalt hűséget, akkor viszont nem tud kötbér nélkül kiszállni határidő előtt a szerződésből – tudta meg a Napi Gazdaság a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól (NMHH). Az elektronikus hírközlésről szóló törvény rendelkezik arról is, hogy az előfizetői szerződéseket hogyan lehet módosítani, ha erre jogszabályváltozás – például egy új adónem bevezetése is ez – miatt van szükség.

Ha a változás a hűségszerződés feltételeihez képest hátrányosan érinti az ügyfelet, akkor az ügyfél felmondhatja azt, amennyiben a változás ezt a kedvezményt érinti. Így ha valaki kedvezményes percdíjakat kapott, akkor azt nyilvánvalóan érinti a tervezett új adónem bevezetése, de ha kedvezményes áron vett telefont, és emiatt írta alá a hűségnyilatkozatot, akkor nem – közölte a gazdasági lappal a hatóság.

Optimista tervezés

A távközlési szolgáltatási adóból már az idén 30 milliárd, jövőre pedig 52 milliárd forint bevételt remél az állam. Az adó általánosan minden megkezdett perc és elküldött sms/mms után 2 forint lenne – derült ki a Széll Kálmán Terv 2.0-ból.

Mint ahogy a Hír24 korábban megírta: ez azt jelenti, hogy az jelenleg 25-44 forintos perc- és sms-díjak 4,5-8 százalékkal nőnének, a 80-150 forint körüli mms-díjak pedig 1,5-2,5 százalékkal. Az új adó a szokásos telefonszámlán jelenne meg, azzal együtt kellene befizetni, és a szolgáltatók utalnák tovább az adóhatóságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik