Gazdaság

Számoltunk: így érinti átlagékat a kormány új adóterve

A jómódúak pénzét jobban apasztja az új válságcsomag. Nézze meg, ön hogyan jár!

Ha az új Széll Kálmán-tervben szereplő, összesen 570-670 milliárd forintnyi „kiigazítást” leosztjuk Magyarország 10 millió lakosára, akkor az derül ki: fejenként havi 5-6 ezer forinttal lesz így vagy úgy kevesebb a kasszában. A csomag azonban a különböző családokat különböző módon érintheti, így megnéztük, hogy egy-egy elképzelt családtípusnál milyen adóterhekre kell számítani.

Mint kiderül, a többet fogyasztó, jobban szituált családokat arányaiban is jobban terhelhetik a Széll Kálmán-tervhez kapcsolódó intézkedések, bár sok múlik például azon, hogy érinti-e őket egy esetleges dugódíj, és ha igen, akkor milyen összegű lesz.

Összességében azonban a változások hatása valószínűleg a legtöbb családban a statisztikusok által fájdalomküszöbnek tartott 3 százalékos jövedelemcsökkenés alatt marad, tehát legfeljebb pszichológiailag hat majd a családok gazdálkodására: némi bosszankodást és egy-egy spórolási hullámot okozhat.

Szabóék

A négyfős Szabó család viszonylag jómódú. Budapesten élnek, van egy új autójuk, és két kamasz gyermekük zsebpénzéből is futja mobiltelefonra. Szabó papa középvezető, nettó 300 ezer forintot hoz haza egy hónapban egy belvárosi cégtől, míg Szabó mama 200 ezer forintot keres egy irodában. Családi pótlékuk 26 600 forint. Gyógyszert alig fogyasztanak, s ha igen, akkor is jellemzően a vény nélkül kaphatókat. A családban több számítógép és mélyhűtő is van, így energiafogyasztásuk viszonylag magas. Költenek lakásbiztosításra is.

Tranzakciós illeték: 526 forint/hó

3 fő tömegközlekedés díjának emelése*: 3000 forint/hó

Gyógyszerkassza: 100 forint/hó

Energiaadó**: 2000 forint/hó

4 mobiltelefon-előfizetés távközlési adója (előfizetésenként 188 perc)**: 1500 forint/hó

Lakásbiztosítás**: 100 forint/hó

Casco***: 1000 forint/hó

Dugódíj****: 10000 forint/hó

Összesen: 17726 forint/hó

Dugódíj nélkül: 7726 forint/hó

Jövedelemhez képest: 3,3 százalék

Dugódíj nélkül: 1,4 százalék

 

Kovácsék


Az ötfős Kovács család vidéki kisvárosban él, és spórol, amin tud. Kovács papa egy gyárban nettó 150 ezer forintot keres, Kovács mama pedig gyesen van, 70 ezer forintot kap. Családi pótlékuk 48 ezer forint. Az autójuk öreg és alig használják, két mobiltelefon és egy fixdíjas vezetékes van a családban, és a villanyt is mindig lekapcsolják. Egészségük szerencsére jó.

Tranzakciós illeték: 278 forint/hó

1 főre tömegközlekedés díjának emelése*: 1000 forint/hó

Gyógyszerkassza: 100 forint/hó

Energiaadó**: 1000 forint/hó

2 mobiltelefon-előfizetés távközlési adója (előfizetésenként 100 perc)**: 400 forint/hó

1 vezetékes telefon távközlési adója (200 perc)**: 400 forint

Összesen: 3178 forint/hó

Jövedelemhez képest: 1 százalék

 

Tóthék

A Tóth család gyermekei kiröppentek, s Tóth papa és Tóth mama is nyugdíjas. Nem átlagos nyugdíjasok: együttesen 200 ezer forint nyugdíjuk van, amiből 1 vezetékes és egy mobilelőfizetést tartanak fenn, de utóbbit alig használják. Koruknál fogva ingyenesen használják a tömegközlekedést. Sok gyógyszert szednek, így a gyógyszertámogatások csökkentése rosszul érinti őket.

Tranzakciós illeték: 200 forint/hó

Gyógyszerkassza: 1000 forint/hó

Energiaadó**: 500 forint/hó

1 mobiltelefon-előfizetés távközlési adója (előfizetésenként 50 perc)**: 100 forint/hó

1 vezetékes telefon távközlési adója (100 perc)**: 200 forint

Összesen: 2000 forint/hó

Jövedelemhez képest: 1 százalék

 

* a jövő évi 10 milliárd forintos támogatásmegvonás feltehetően a szolgáltatás romlásához és/vagy áremeléshez vezet. Így a 10 milliárdot leosztottuk a 10 millió magyarra.

** ha a megadóztatott cégek egy az egyben ráterhelik a fogyasztókra az új adóterhet

*** egyhavi 7000 forintos Casco-biztosítás esetén

****ez a jelenleg ismert legvadabb elképzelés, sok szakértő szerint ennél sokkal kisebb díjról lehet csak szó a valóságban

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik