Gazdaság

Így védhetjük meg a pénzünket

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az internetes bankolás mennyivel könnyebbé és biztonságosabbá teheti az ügyintézést. A következőkben Kiss-Bíró László, a Raiffeisen bank főosztályvezető-helyettese foglalja össze a technikai és biztonsági tudnivalókat.

Az elektronikus szolgáltatások közül az egyik legkényelmesebb és leggyorsabb ügyintézési mód, ha pénzügyeinket az interneten keresztül intézzük. ”Interneten keresztül a bank tranzakciós felülete a nap 24 órájában elérhető, így a banki nyitva tartási időn túl is indíthat átutalást, bármikor megnézheti bankszámlája aktuális egyenlegét, átutalásokat, betétlekötést indíthat, devizát válthat azonnali árfolyamon.

Az online banking a kényelem mellett biztonságos is, például a megbízásokat teljesítés előtt sms-ben küldött egyedi jelszóval szükséges megerősíteni – kezdi a felsorolást Kiss-Bíró. Szerinte az online bankolás másik hatalmas előnye, hogy nemcsak időt, hanem pénzt is megtakaríthat az ügyfél, mivel nagyon kedvezőek a tranzakciós díjak, és minden bankszámlakivonatot ellenőrizni lehet visszamenőleg is. Nem is csoda, hogy Magyarországon már több mint kétmillió ügyfél veszi igénybe ezt a szolgáltatást.

Az internet, mint pénzügyi szolgáltatási csatorna általában jól működik, ugyanakkor sokakat elbizonytalanítanak az adatmásolásról és adathalászatról szóló hírek. A főosztályvezető-helyettes elmondta, hogy az online bankolás elterjedésével természetesen megnőtt a visszaélések száma is, ezért minden olyan levélre gyanakodva kell tekinteni, amelyek a személyes banki adatainak ellenőrzésére vagy elküldésére szólítja fel az ügyfeleket.  (A bankok nem küldenek Internet Banking belépési oldalra mutató linket tartalmazó e-mailt ügyfeleinek, és soha nem kéri e-mailben azonosítóit. )

BIZTONSÁG:
Internet Banking azonosítóját, jelszavát csak az Ön által, a böngésző címsorába beírt, a bank hivatalos internetcímről elérhető belépési oldalon adja meg, egyéb linket ne használjon, ne kattintson e-mailben érkező linkekre, ezek a hivatalos banki oldalhoz megtévesztően hasonlító oldalakra vezetnek, ahol rögtön el is lopják a jelszavait, ha begépeli! A telefonos ügyfélszolgálaton dolgozó banki munkatársak Öntől csak az azonosítóját kérhetik, a jelszót nem, ugyanígy nem kérik a bankkártyák PIN kódjait.

 

Biztonság és technika

Az internet banking szolgáltatás igénybevételekor szem előtt kell tartani a biztonsági tanácsokat. Nagyon fontos, hogy a számítógépet tűzfal és rendszeresen frissített tűzfal védje, mert a számítógépes bűnözők legtöbbször az  ún. trójai program segítségével szerzik meg a fontos azonosítókat és jelszavakat. – emelte ki a Raiffeisen Bank szakértője, aki hozzátette, hogy ha az ügyfél az internetet olyan böngészővel éri el, mely lehetőséget ad a jelszó automatikus megjegyzésére, akkor a DirektNet elérése esetén ne engedélyezze a programnak a jelszó tárolását. Nyilvánvalóan nem csak ügyfeleknek, a bankoknak is felkészültnek kell lenniük. Éppen ezért a pénzügyi szolgáltatók többszörös tűzfalvédelemmel és megannyi biztonsági előírást betartva védik a bank rendszereit és az ügyfelek adatait az illetéktelen felhasználóktól.

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu, www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik