Gazdaság

Sarc mínusz: a pofátlanul magas végkielégítéseket már nem adóztatnák

A Széll Kálmán Terv 2.0 megszüntetné a magánszemélyek 98 százalékos különadóját. Tavaly ebből az adóból több mint 3 milliárd forint folyt be.

Egy adózást népszerűsítő plakát a magyar adózás története című kiállításon 2008-ból

Tavaly májusban fogadták el a Fidesz szerint pofátlanul nagy végkielégítésekre kiszabott adót. A különadó fizetésére kötelezettek közé kerültek az európai parlamenti és az országgyűlési képviselők, illetve az alpolgármesterek. A polgármesterek már a hatályos szabályozás alá tartoztak. Az állami és önkormányzati vezetők, illetve a köztulajdonban álló gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek esetében a 2 millió forint feletti rész a különadó alapja, más foglalkoztatottak estében a 3,5 millió forint rész.

A büntetőadót a Fidesz azért vezette be, mert teljesíteni akarta vele azt a választói akaratot, hogy a tisztességtelen, pofátlan végkielégítések rendszerének egyszer s mindenkorra véget vessenek. Kérdés, ha most megszüntetik ezt a különadót, hogyan fognak megfelelni a választói akaratnak? A különadó nem titkolt célja volt, hogy a kormányváltás után elbocsátott vezető tisztségviselők végkielégítéseit megnyessék. Ha ezt a szabályt most eltörlik, az azt is jelenti, hogy amikor a fideszes idők vezetőit fogják leváltani, akkor velük már nem fizettetnének 98 százalékos különadót. Vajon ez azt jelenti, hogy a jövőben elküldött vezetők nem kaphatnak pofátlanul magas, vagyis 2, illetve 3,5 millió forint feletti végkielégítést? Erről nem szól a Széll Kálmán Terv 2.0…

Az indoklás szerint az adórendszer egyszerűsítése végett indokolt az adók számát csökkenteni. Olyan közterheket törölnének el, melyek nem hoznak jelentős bevételt, ugyanakkor jelentős adminisztrációs teherrel járnak.

A magánszemélyek különadójával együtt eltörölnék a gyógyszertári szolidaritási díjat, és a katasztrófavédelmi hozzájárulást is. Ez a három megszűntetett adó összességében 2 milliárd forinttal apasztja majd az államkassza bevételeit.

Bővebben a Széll Kálmán Terv 2.0-ról itt olvashat. A részletkekért kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik