Belföld

Új sarc: csúszhat a pedagógus életpálya

A Széll Kálmán Terv 2.0 szerint csúszhat a pedagógus életpályamodell bevezetése. Cserébe minden tanár a Nemzeti Pedagógus Kar tagja lesz.

A hétfőn nyilvánosságra hozott Széll Kálmán 2.0 több fejezetben is foglalkozik a közoktatással és a felsőoktatással. Ebben rengeteg ellentmondást és a szokásos tévhitekre épülő tanokat olvashatjuk, általában elkenve a konkrét számokat, intézkedéseket.

Néhány konkrétumot azonban találtunk a dokumentumban. Például azt, hogy nem túl optimista a terv a pedagógus életpályamodell bevezetésének időpontjával kapcsolatban. A köznevelési törvény szerint 2013 szeptemberétől vezetnék be, a Széll 2.0 már ehhez hozzáteszi, hogy ez csak abban az esetben igaz, ha a makrogazdasági és költségvetési feltételek ezt megalapozzák. „Ha a körülmények nem adottak, vizsgálandó a 2014. januártól történő bevezetés lehetősége.”

Arról nem szól az NGM-dokumentum, hogy ez – a hoffmanni ígéretekhez híven – azzal is jár-e, hogy csúszik a pedagógusok munkaidejének átszabása is, vagy sem.

Van még egy titokzatos újdonság a dokumentumban: e szerint minden pedagógus a nemzeti Pedagógus Kar tagja lesz. Hogy ez a kar mi pontosan, arra szintén nem tér ki a Matolcsy-anyag.

Bővebben a Széll Kálmán Terv 2.0-ról itt olvashat. A részletkekért kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik