Gazdaság

Új sarc: jön a csúsztatott adózás!

A Széll Kálmán Terv 2.0 egyszerűsítené a kisvállalkozások adózását, s ezen belül egy igen régi óhaj is teljesülne: csak a befolyt pénzekre kellene adót fizetni.

A kormány a Széll Kálmán Terv 2.0-ban célul tűzte ki, hogy a kisvállalkozók adózása átláthatóbb, és a jelenleginél egyszerűbb legyen. Konkrét részleteket még nem közöltek a tervben, de néhány szempontot igen.

Azt kívánják például elérni, hogy a kialakítandó rendszer ne állítson nehezen átugorható korlátokat a nagyobb növekedési potenciállal bíró vállalkozások számára. Ez azt jelentené, hogy a vállalkozás méretének növekedésével, az egyes kategóriák közti váltásokkal ne nőnének ugrásszerűen a vállalkozók terhei. Szintén a növekedés ösztönzése érdekében fontosnak tartanák, hogy a kialakítandó rendszer ne rójon aránytalan terheket az új adózási formát választókra. Például ne nehezítse a beruházásokat és a létszám bővítését. Mindez azt jelenti, hogy a mikro- és kisvállalkozások számára új, pénzforgalmi szemléletű, reáltevékenység-alapú adózást vezetnének be.

Ebben az adóalap meghatározásához nem lenne szükség bonyolult eredménykimutatásra, csupán a bevételek és kiadások nyilvántartására. Az adózás azért is kedvező lehet a növekvő vállalkozások számára, mivel a vállalkozás fejlesztése érdekében visszaforgatott jövedelem csökkenti az adóalapot. A legkisebb vállalkozásoknál pedig szükségtelen lenne a vállalkozásból származó tőke- és a munkajövedelmek mesterséges elkülönítése, és megszűnne a nyereség és az osztalék elkülönült adóztatása is.

A pénzforgalmi nyereségadózást meghatározott adóalanyi körben kiegészítenék pénzforgalmi áfaelszámolással is. Ez azt jelentené, hogy a termék értékesítője vagy a szolgáltatás nyújtója csak akkor fizessen áfát (az adóhatóságnak), amikor a termék vagy szolgáltatás ellenértékét megkapja. A számla kifizetéséhez kötnék az áfalevonást is. Ez utóbbi intézkedés a lánctartozásokat csökkenthetné, ugyanis a vevő csak akkor vonhatná le az áfát, ha kifizette a szállítónak a számlát. (Korábban a ki nem fizetett számlákra nem lehetett visszaigényelni az áfát az adóhatóságtól, de ezt a gyakorlatot az Európai Bizottság döntése alapján meg kellett szüntetni.)

A pénzforgalmi szemléletű adózással kapcsolatban korábban az adószakértők több aggályt is megfogalmaztak, a vállalkozók viszont már régóta szorgalmazták a bevezetését.

Bővebben a Széll Kálmán Terv 2.0-ról itt olvashat. A részletkekért kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik