Gazdaság

Új sarc: megadóztatják a biztosításokat

Egységes biztosítási adót vezet be a kormány. A Széll Kálmán Terv 2.0 szerint ez 15 milliárd forint pluszbevételt jelent az államnak. Az adó többkulcsos lesz: nullától harminc százalékig terjed majd.

Bár a pénzügyi szervezetek különadóját (azaz a bankadót) a kormány eredeti szándékai szerint 2014-re kivezették volna, mégsem teszik meg – derül ki a Széll Kálmán Terv 2.0-ból. A kivezetése miatti adóbevétel-csökkenés kompenzálására a banki tevékenységekre tranzakciós adót, a biztosítókra pedig egységes biztosítási adót vetnek ki. Ez a jelenlegi három adónemet – a pénzügyi szervezetek különadóját, a baleseti adót és a tűzvédelmi hozzájárulást – váltja ki.

Az életbiztosítás adómentes lesz

Az új adó kialakítása során figyelembe veszik a más európai országok biztosításokat terhelő adóinak jellemző gyakorlatát és mértékét, így eltérő mértékben adóznak majd a különböző típusú biztosítások – ígéri a kormány.

Az életbiztosítások például adómentesek lesznek, ezzel – mint írják – elsősorban az öngondoskodást és a hosszú távú megtakarításokat kívánják ösztönözni. A vagyoni és balesetbiztosításokra 10, a cascóra 15 százalékos kulcsot határoznak meg. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) adójába beépítik a korábbi baleseti adót, így 30 százalékos kulcsot vezetnek be.

15 milliárd pluszbevételre számítanak

A kormány magyarázata szerint a biztosítási szektor áfamentessége gazdaságtorzító hatású, és egyébként is: más EU-tagországokban már bevált ez az adónem.

A pénzügyi szervezetek különadójából most éves szinten 180 milliárd forint bevétele van az államnak (ebből mintegy 120 milliárd forintot a hazai nagybankok és leányvállalataik fizettek).

A 2012. január 1-je óta hatályos baleseti adó a kgfb-díj 30 százaléka, amely az autóst terheli, de a biztosító felelőssége beszedni. Az adó bevezetésének a célja a kormány kommunikációja szerint az volt, hogy az autók okozta személyi sérüléses baleseti károk ellenértékét a biztosítók fizessék/fizettessék meg a közlekedésben részt vevőkkel, az ne a társadalombiztosítási kasszát terhelje. A baleseti adóból az előzetes tervek szerint 27-28 milliárd forint bevételt várt az állam 2012-re.

A biztosítók a jelenlegi szabályozás szerint kötelesek a befolyt biztosítási díjak 1 százalékát tűzvédelmi hozzájárulás címén a központi költségvetésbe befizetni. Ezt az összeget a hivatásos és az önkéntes tűzoltóságok technikai eszközeire és felszereléseire kell fordítani. A Belügyminisztérium 2012-es bevételi előirányzata 5,01 milliárd forint volt e jogcímen.

Az átalakításokból 15 milliárd forint többletbevételre számít a kormány.

Bővebben a Széll Kálmán Terv 2.0-ról itt olvashat. A részletkekért kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik