Gazdaság

Széll Kálmán újra támad: durva megszorítás jön

Tranzakciós illeték, biztosítási adó, távközlési adó, dugódíj - a többi között erre készülhetünk. De a kormány szerint végül minden jó lesz.

A kormány hétfőn elfogadta a Széll Kálmán Terv 2.0 programot, amely az államháztartás pozícióját javító intézkedéseket tartalmazza. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a tervvel Magyarország eleget tesz az EU Tanács ajánlásának. El is küldték Brüsszelbe azon melegében az elkészült dokumentumot.

A szaktárca szerint az első és a második Széll Kálmán Terv hatására teljesíthető lesz 2012-ben a 2,5 százalékos, 2013-ban pedig a 2,2 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány és csökken az államadósság. Ezzel az ország még az idén kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól – mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

Az első Széll Kálmán Terv 550 milliárd forinttal tervezte javítani a költségvetés egyenlegét, ez 83,4 százalékban teljesült. A Széll Kálmán Terv 2.0 előirányzata szerint 2012-ben további 150 milliárddal, majd 2013-ban további mintegy 600 milliárd forinttal (567-665 milliárd forint) javítják a költségvetés egyenlegét.

Mi az ára?

Azt írják, hogy 2013-ban kivezetik a válságadókat és a Bankszövetséggel kötött megállapodás értelemében felére csökkentik a bankadót. Ám nem lélegezhetnek fel a pénzügyi szervezetek: jön a pénzügyi tranzakciós illeték, ettől a kormány legalább 130 milliárd forint bevételt vár 2013-ban. A mértéke 0,1 százalék lesz, de valószínűleg nem haladja meg tranzakciónként a 30 ezer forintot. Egy másik új adó is beúszott a képbe: az egységes biztosítási adó, amely 15 milliárd pluszt hoz majd.

Nem mindenki jár rosszul:

Megszüntetnek több kis adót, például a gyógyszertár szolidaritási díjat és a katasztrófavédelmi hozzájárulást. Eltörlik a magánszemélyek 98 százalékos különadóját is, amelyet a végkielégítések után kellett fizetni. Ezek összesen mintegy 2 milliárd forint kiesést jelentenek majd az államháztartásnak.

A mikro- és kisvállalkozások adózása egyszerűsödne, és csak a befolyt árbevétel után kellene adózniuk.

A távközlési adóból idén 30 milliárd, jövőre 52 milliárd forintot várnak. 2013-ban indul el az e-útdíj, amely 75 milliárd forintos többletet jelent majd az állam zsebében. A fordított áfa bevezetéséből 2012-ben 10 milliárd forint bevételt vár a kormány, jövőre pedig a másfélszeresét.

A terv szerint 45 milliárd forintot spórol a kormány a költségvetési szervek kiadásainak mérséklésével. A gyógyszerek támogatását is megváltoztatják: ezzel akár 10 milliárd forintot nyerhet a költségvetés az idén, jövőre viszont 40 milliárdra növekszik a gyógyszerek támogatásának megvágásából származó állami megtakarítás.

A tömegközlekedés 10 milliárddal kap kevesebbet, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap büdzséjét pedig 25 milliárddal vágják meg, európai uniós forrásokat átirányítva ide.

Átalakul a szociális rendszer

A szociális, gyermekjóléti rendszert ésszerűsíti a második Széll Kálmán Terv. A kormány kiemelt célja a pénzbeli juttatások rendszerének felülvizsgálata és egyszerűsítése. A normatív (azaz mindenkinek alanyi jogon járó) segélyek mellett létező egyes, egyedi elbírálás alapján járó segélyeket megszüntették (például a lakásfenntartási támogatást), és az állam jelentősen (10 milliárd forinttal) csökkentette az ezekhez való hozzájárulást is. 2013-tól egyetlen krízissegély maradna az önkormányzatok saját hatáskörében.

A kormány szerint túl nagy az állami szerepvállalás a rászorulók ellátásában. A jövőben az állam egyre inkább a hozzátartozókra, a rászoruló gyerekeire hárítaná ezt a felelősséget. Emellett csúszhat a pedagógus életpálya bevezetése is.

Az EU és az IMF várhatóan rábólint

Londoni elemzők szerint az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap valószínűleg elfogadja a magyar kormány által hétfőn beterjesztett, Széll Kálmán Terv 2.0-t. A szakértők szerint a programnak vannak végrehajtási kockázatai, de a Magyarországgal szemben folyó túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséhez jó eséllyel elégséges lesz.

Rossz irány, sarc és megszegett ígéretek

Nem lelkesednek az ellenzéki pártok a kormány hétfőn bejelentett intézkedéscsomagjáért.

Veres János korábbi pénzügyminiszter szerint rossz a Széll Kálmán Terv 2.0 iránya. “Az Orbán-kormány megint új adókkal próbál megoldást találni arra, hogy nem hajtott végre egyetlen érdemi reformintézkedést sem az elmúlt két évben” – fogalmazott a szocialista politikus. Hozzátette, ez történt az ágazati különadók kivetésekor is, amelyeket a vállalatok végül áthárítottak ügyfeleikre.

A Jobbik szerint átgondolatlan, kizárólag megszorításra építő gazdaságpolitikát tükröz az intézkedéscsomag. Volner János, a párt országgyűlési képviselője azt mondta: a kabinet saját választási ígéreteit megszegve növeli az állami újraelosztást. Látszólag a cégeket adóztatja, ám lehetőséget biztosít arra, hogy a vállalatok ezt áthárítsák a lakosságra. Szerinte a telekommunikációs műveletek megadóztatásával az ország “visszalép a korban”, hiszen a gazdaság és a társadalom fejlődésének motorját sújtja az intézkedés.  Az ellenzéki képviselő arra szólította fel a kormányt, hogy gondolja át terveit, és adókivetés helyett az állam működését szervezze át.

Az LMP szerint a Széll Kálmán Terv 2.0 további kétévnyi megszorítást jelent az országnak, de úgy sarcolja meg az embereket, hogy közben alkalmatlan az ország gazdaságának rendbetételére és az Európai Uniót is becsapja. Jávor Benedek, a párt parlamenti frakcióvezetője fércmunkának minősítette a programot. A politikus szerint az energiaszektorra és a mobilkommunikációra kivetendő adók terve szerinte azt jelenti, hogy a kormány 2012 után is fenntartaná a válságadókat.

Van ott még, ahonnan ez jött! Mindent megtudhat a Széll Kálmán Terv 2.0-ról, ha ide kattint!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik