Belföld

Elfogadta a parlament a különadó új szabályait

A hétfő este megszavazott fideszes javaslat értelmében a különadó a 2010. január 1-je után szerzett jövedelmeket sújtja.

Elfogadta az Országgyűlés a végkielégítéseket sújtó, 98 százalékos különadó új szabályait. A hétfő reggel benyújtott és még aznap este zöld utat kapott fideszes javaslat szerint a különadó a 2010. január 1-je után szerzett jövedelmekre vonatkozik.

A Lázár János, Szijjártó Péter és Ágh Péter jegyezte törvénymódosítási indítványra 276 képviselő szavazott igennel, míg 36 nemmel. A javaslat elfogadását a kormánypártiak mellett jobbikos képviselők támogatták.

Az Alkotmánybíróság május 6-i határozatában semmisítette meg a hatálybalépésére visszaható hatállyal a 98 százalékos különadóról szóló tör­vénynek azt a szabályát, amely szerint a különadót a 2005. január 1-jét követően megszerzett jövedelmekre kell alkalmazni.

A 2005-2009 közötti időszakra befizetett különadó összegét az adóhatóság visszatéríti az új jogszabály hatályba lépését követő 30 napon belül.

A különadó fizetésére kötelezettek közé kerültek az európai parlamenti és az országgyűlési képviselők, illetve az alpolgármesterek. A polgármesterek már a hatályos szabályozás alá tartoztak. Az állami és önkormányzati vezetők, illetve a köztulajdonban álló gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek esetében a 2 millió forint feletti rész a különadó alapja, más foglalkoztatottak estében a 3,5 millió forint.

Elfogadta az Országgyűlés Rogán Antal fideszes képviselő módosító javaslatát is, eszerint az országgyűlési és az európai parlamenti képviselőknek, illetve az alpolgármestereknek is a 2010. adóévtől kell különadót fizetniük. Esetükben az eredeti előterjesztés szerint a 2011. januárját követően szerzett jövedelmet adóztatták volna.

A parlament a törvény sürgős kihirdetését kérte az államfőtől. A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba.

AJÁNLOTT LINKEK:

Rogán a képviselőket is visszamenőleg sújtaná

Szijjártó szerint igazságérzetet sért az Ab-döntés

Bíróságra menne az MSZP a pofátlan végkielégítésekért

Nem lesz különadó visszamenőleg

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik