Gazdaság

900 milliárdot visz el a végtörlesztés

A lakossági devizahitelesek egyötöde élt a lehetőséggel. Megint bíznak a bankok az államban.

A Bankszövetség arra számít, hogy az érintettek valamivel több mint 20 százaléka vesz részt a végtörlesztésben. Ha ez így lesz, az mintegy 300 milliárd forint veszteséget jelent a pénzintézeti szektornak, az állami költségvetés tehervállalása pedig – miután ez az összeg leírható a bankadóból – mintegy 100 milliárd forint.

Emellett a bankok a jó ügyfelek elvesztése miatt – a 15 éves átlagos futamidőt figyelembe véve – 500 milliárd forint jövőbeni jövedelemtől esnek el a végtörlesztés miatt. Minderről a Bankszövetség alelnöke beszélt. Gyuris Dániel elismerte: december utolsó napjaiban zavart okozott a köztisztviselők, közalkalmazottak nagy számú igénybejelentése, ugyanakkor a bankok képesek arra, hogy január 31-ig elbírálják a befogadott hitelkérelmeket.

Hozzátette: jóllehet a végtörlesztési igények bejelentésére három hónap állt rendelkezésre, a legtöbben csak akkor léptek, amikor már látták, miből fizetnek. A bankok betétállományát az alelnök szerint eddig nem érintette érdemben a végtörlesztés.

Gyuris Dániel hangsúlyozta: a kormánnyal decemberben kötött megállapodás nyomán helyreállni látszik a bizalom. Január végéig a bankszövetség elkészíti a kkv- és a lakossági jelzáloghitelezés élénkítését célzó javaslatát is. A helyhatóságok adósságával kapcsolatban az alelnök megjegyezte: ezt a kérdést a bankoknak és a helyi önkormányzatoknak kétoldalú tárgyalásokon kell rendezniük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik