Gazdaság

Így mentik a devizahiteleseket

Aláírták a kormány és a Bankszövetség megállapodását. Matolcsy György szerint minden devizahiteles megmenekül.

Nagyon nehéz, de végül nagyon sikeres tárgyalássorozat végére kerül pont a megegyezéssel, amelynek középpontjában olyan egyezség áll, amellyel a bankrendszer, az ügyfelek és a kormány megosztja a terhet, a megállapodásba belépők törlesztőrészlete 30-35 százalékkal csökkenhet – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az aláírást követően csütörtökön a Parlamentben.

Matolcsy György kijelentette, hogy a dokumentumban foglalt intézkedések a magyar gazdaságtörténet eddigi egyik legnehezebb pillanatában szándékoznak segíteni a mintegy 1 millió devizahiteles magyar családon. Megállapodtak, hogy a végtörlesztést választók rögzített árfolyamon túli terheit egyharmad arányban az állam, kétharmad arányban a bankszektor vállalja.

A megállapodás kitér a végtörlesztéssel kapcsolatos szabályokra, a 90 napon túli törlesztés feltételeire és a bankokkal történő megegyezésre is.

900 milliárdos tehercsökkenés

A kormány és a bankszövetség között létrejött megállapodás 5 évre szól és az öt év alatt 900 milliárd forinttal csökken a devizahitelesek terhe, amelynek kétharmadát a bankok, egyharmadát a kormány viseli – mondta Matolcsy György.

A megállapodásnak köszönhetően jövőre a pozitív tartományban maradhat a GDP-változás – mondta Matolcsy.

Az államnak 300, a bankszektornak 600 milliárd forint terhet jelent – tette hozzá. A kormány hozzájárulása a bankadón keresztül valósul meg, abból leírható a bankok végtörlesztési terhe.

Patai Mihály a Magyar Bankszövetség elnöke elmondta: a kormány számára a devizahitelek ügye társadalmi problémát jelentett, ezért kiemelkedően fontos a megállapodás.

A kormány és a bankszövetség alapvető gazdaságpolitikai kérdéseket azonos módon ítélt meg – közölte Patai Mihály.

A tárgyalásról készült jegyzőkönyv itt elérhető

Ajánlott videó

Olvasói sztorik