Gazdaság

Óvakodjanak a végtörlesztők a fogyasztói csoportoktól

A hitelközvetítők ajánlatai is kockázatosak lehetnek. A PSZÁF szerint próbálkozzanak a bankoknál a kölcsönre vágyók.

A fix árfolyamú végtörlesztést lehetővé tévő törvény megjelenését követően egymás után jelentek és jelennek meg a piacon azok a szolgáltatók és civil szerveződések, amelyek kedvezőnek tűnő konstrukciókkal, valamint a hitelkiváltás gyors rendezésének ígéretével hitegetik a hozzájuk fordulókat – figyelmeztetett csütörtöki közleményében a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.

A PSZÁF úgy látja, hogy nem, vagy csak alapos tájékozódás után szabad olyan szolgáltatásokat igénybe venni, amelyek aktív „BAR-listásoknak” kínálnak megoldást. A Felügyelet korábbi vizsgálatai alapján nagy számban fordult elő ugyanis, hogy ezek a formációk engedély nélkül működnek, és az üzletkötés során alkalmazott feltételeik sem felelnek meg a jogszabályi előírásoknak.

Különösen óvakodni kell a fogyasztói csoportoktól, mert ezek nem hitelt, hanem vásárlói jogot nyújtanak, amelynek időpontja sorsolástól függ, készpénzt pedig tagjaiknak egyáltalán nem adnak át. Ha az ajánlat nem közvetlenül kereskedelmi banktól, takarékszövetkezettől vagy pénzügyi vállalkozástól érkezik, ellenőrizni kell, hogy az adott hitelközvetítő működését a PSZÁF engedélyezte vagy regisztrálta-e. Ezt itt megtehetik.

Arra is érdemes figyelni, hogy a fix árfolyamú végtörlesztéshez kapcsolódó hitelközvetítés kapcsán a törvény szerint díj nem számítható fel. A Felügyelet azt javasolja: az adósok ne közvetítőnél vagy civil szerveződésnél, hanem közvetlenül a hitelező intézményeknél keressenek maguknak hitelkiváltó kölcsönt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik