Gazdaság

A Budapestről elköltözők legkedveltebb célpontjai

A Dunakanyar, azon belül is a szentendrei régió a legkedveltebb környék a fővárosból kiköltözők és a befektetők körében.

A Napi Gazdaság írása szerint Szentendrén az elmúlt évhez hasonlóan februárban-márciusban volt némi mozgás, a nyár közeledtével azonban ismét lecsendesült az ingatlankereslet. Bár érdeklődők most is vannak, kevés szerződést ütnek nyélbe. Mint Maholányi Pál, az OC helyi irodájának vezetője mondja, a piaci szereplők még mindig várják a kormányzati intézkedéseket.

A készpénzes vásárlók minőségi házat, lakást keresnek, ehhez számos eladó ingatlant megnéznek, s persze jócskán szeretnék lealkudni az árat. Jellemzően 30 millió forint készpénzzel és 40 millió értékű ingatlanigénnyel néznek körbe a piacon. 2008 előtt, ha volt a vevőnek 30 milliója, akkor a hiányzó 8-10 milliót hitelből fedezte, ma viszont alkuval próbálkozik áthidalni a különbséget.

A kínálat Szentendrén is széles, csak az eladó összközműves házhelyekből szűkül egyre a paletta. Ha mégis akad egy-egy beépíthető parcella, a kiemelt részeken 25-50 ezer forint, míg a kertvárosban négyzetméterenként − helytől, fekvéstől, adottságtól függően − 15-25 ezer forint az ára. Az üdülő besorolásúakért általában 10-12 ezer forint között kérnek tulajdonosaik.

Dunakeszin hasonló a helyzet, mint Szentendrén. A kora tavaszi “ébredés” után, bár vannak készpénzes érdeklődők, kevés az üzlet. Ezt Bátai Lajosné, a Bátainé és Fia Ingatlaniroda tulajdonosa azzal magyarázza, hogy a legtöbben nem szívesen vágnak bele banki hitelbe − persze a legtöbb esetben nehezen is kapnának −, így inkább megpróbálnak alkudni az árból. Akinek 12 milliója van, biztos, hogy 15-16 milliós házat, lakást választ, remélve, hogy ennyiért elviheti.

Az eladók viszont csak akkor mennek bele egy több millióval alacsonyabb üzletbe, ha sürgősen szükségük van a pénzre. Ha nem, inkább hosszú hónapokig kivárnak. Az árak egyébként a Budapesthez közel eső városban − az üzletasszony tapasztalata szerint − 2006-2007-hez képest átlagban 10-15 százalékkal csökkentek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik