Gazdaság

Iskolakezdés hitelből – csak ha nagyon muszáj

Az iskolakezdés költséges dolog, pláne akkor, ha a szülőknek egynél több gyermeket kell beiskolázni.

Nem kell ugyan mindenből a legjobbat megvenni, de a gyermek egyre nehezedő iskolatáskájának ergonomikus kialakítását meg kell fizetni, a tankönyvekről és tanszerekről nem is beszélve. Egy márkás tornacipő vagy egy új íróasztal, esetleg egy képes történelmi atlasz hatalmas fejtörést okozhat a családnak, pedig ezek nem luxuscikkek.

Hogy mégis miből finanszírozzák ezt a nehezebb körülmények között élő családok? Szerencsés esetben a szülők kigazdálkodják a fizetésükből, vagy kiegészítik állami támogatással, (ingyenes tankönyvcsomag, iskolai étkeztetési támogatás, stb.) Addig senkinek nem szabadna eljutnia, hogy zálogba adjon bármit is, de a hitelfelvételt is százszor meg kell gondolni. Nem mindegy azonban, hogy milyen típusú hitelt veszünk fel – ha a szükség úgy hozza –, fontos mérlegelni ezek költségét, de egyéb szempontokat is, így a hitelfelvétel módját, a futamidőt, és számos további jellemzőt.

Szakértőink egybehangzó véleménye szerint a hitel nem feltétlenül jó megoldás arra, hogy fogyasztási célra pénzhez jussunk, (a hiteligénylésnek kellene a legutolsó dolognak lennie, amihez a család nyúl) mert sok buktatója lehet.

Ha mindezek ellenére szükséges egy kisebb összeg a gyerek iskolába indításához, szakértőink a folyószámlahitelt javasolják, melynek maximális mértékét (folyószámla-hitelkeret) a bankszámlánkra érkező rendszeres havi jövedelem alapján a bank egyedileg állapítja meg.. Előnye, hogy forintalapú, tehát nem kell tartani az árfolyamingadozásoktól, valamint a törlesztés és igénybevétel rugalmas és automatikus, ezért mindig csak a legkisebb szükséges hitelösszeggel tartozzunk. A felhasználható hitelkeret a számlára érkező befizetésekkel automatikusan megújulhat. Mivel igénybevétele nem olcsó (a jellemző THM 25-30% közötti), csak a feltétlenül szükséges mértékben és időre vegyük igénybe.

A második „legrosszabb eset” az áruhitel. Az áruhitelek igénybevételének több korlátja van, például, hogy csak konkrét cikkekre, termékekre fordítható az összeg ( pl. egy-egy értékesebb tanszer).  Előnye az egyszerű, gyors hozzáférés, valamint a pontosan megjelölt futamidő és törlesztőrészlet. Sőt az is előfordulhat, hogy kifogunk egy 0%-os THM-et vagy kamatmentes áruhitelt hirdető akciót. Ez esetben ügyeljünk arra, hogy a kamatmentesség általában csak behatárolt feltételek mellett áll fenn, például a kölcsönösszeg egy részére, vagy ha a teljes összeget rövid időn (3-6 hónapon) belül visszafizetjük.

A harmadik lehetőség a forintalapú, szintén szabadon felhasználható személyi kölcsön, ahol az áruhitellel szemben készpénzt kapunk kézhez. A felvehető hitelösszeg jóval magasabb, mint az áruhiteleknél, de felvételéhez a bankok általában magasabb rendszeres jövedelmet követelnek meg, illetve adóstárs, kezes bevonását is előírhatják. A személyi kölcsön nem feltétlenül fut ki egy éven belül, általában többéves (jellemzően 1-5 év közötti)  futamidővel lehet felvenni ezeket.

Arra mindenki felhívja a figyelmet, hogy abban az esetben, ha az iskolakezdéshez kapcsolódó családi kiadások egy részét hitel felvételével tudjuk fedezni, erre mindenképpen forintalapú konstrukciókat vegyünk igénybe, devizaalapú hitelek (pl. személyi kölcsönök)  az árfolyamingadozások miatt jelentős kockázatot hordoznak magukban.

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával

Ajánlott videó

Olvasói sztorik